Love Wedding Repeat (2020)

Mestadels roligt om än två filmer i en. Typ.

3 russin

Universum är fullt av kosmiskt kaos och det mesta slår slint i slutet - särskilt kärleken. Så börjar det. Berättarrösten förklarar hur landet ligger. Och resten av filmen tycks länge gå ut på att bevisa tesen. När något underbart lyckosamt är på väg att hända, dyker en obehaglig överraskning upp och förstör det magiska ögonblicket.

Det mesta tar plats på ett bröllop i Italien. Men i princip är alla italienare i filmen bifigurer. För det här handlar främst om britter, med en eller annan amerikan insprängd. Och de ställer till det. En brittiska är på väg att gifta sig med italienare, därav platsen. Hennes bror är där som moraliskt stöd och överlämnar bruden enligt gammal god sed i de avlidna föräldrarnas frånvaro. En oberäknelig kompis ska vara brudtärna fast han är man och dessutom hålla ett tal, samtidigt som han vill imponera på en närvarande italiensk regissör. Den redan nämnda brodern träffar plötsligt en gammal flamma i mängden. Och en högst olämpligt närvarande gammal pojkvän eller åtminstone beundrare till bruden kommer helt oinbjuden, dessutom påverkad av något potent pulver. Vidare finns här folk som verkligen vet hur man säger fel saker vid fel tillfälle, personer inbegripna i relationer som inte fungerar och därför exponerar ständiga neuroser. En bilförsäkringsförsäljare bär kilt helt utan anledning. Och allting som kan gå fel börjar gå fel.

Om man uppskattar en orgie i att folk gör bort sig och allting klickar - fast inte som någon närvarande skulle vilja att det gjorde, så är det här åtminstone bitvis en liten guldgruva. Det är ofta verkligen genuint roligt på det sätt trailern ger förhoppningar om. Dessa kan ju ibland innehålla alla höjdpunkter som sedan visar sig finnas i det färdiga resultatet. Här finns det mycket till. Dialogen är saltad med spetsiga uttryck och alla lyckas ta fram sina sämsta sidor för bästa resultat. Det är nästan konstant genant, med misslyckade meningsutbyten i strid ström. Dock, jag har en reservation. Filmen tar till ett trick som inte är helt nytt och frågan är om man ska se ”Love Wedding Repeat” som två filmer i en. Och om båda är lika bra. Där de första 45 minuterna bara rullar på och kastar alla spärrar överbord, så tar det hela en något lugnare vändning under den andra hälften. Vi kan inte bara fortsätta frossa i allt deras elände utan får ställa om till ’alla ska lära sig någonting’-läge.

Det är både en omtumlande scenförändring och samtidigt en gardering från filmens sida. Vad vill den framför allt locka fram och i grunden säga om det där kosmiska kaoset? Tja, det är väl svårt att göra en romantisk komedi, som det här trots allt ska föreställa, utan att faktiskt klämma in något slags romantik som inte bara kraschlandar. En provkarta på mänskliga svagheter och ett gäng genuint osäkra individer i centrum räcker dock för att den här filmen ska hålla ångan uppe, vara övergenomsnittligt tät och, jag sade väl det, rolig på sina villkor större delen av tiden. Och, som jag också nämnt, helt befriad från lärdomar för livet lyckas den låta bli att vara. Blev det för många negationer där? Tja, du förstår vad jag menar. Förhoppningsvis.

© Johan Lindahl
2020-05-23

Photo Credit: Riccardo Ghilardi/Netflix
Bordsplacering har betydelse på bröllop. Om inte annat är det en viktig lärdom från ”Love Wedding Repeat”.

Photo Credit: Riccardo Ghilardi/Netflix
Bruden har bestämt sig. Fel tillfälle att förfölja sin gamla flamma...

Originaltitel: Love Wedding Repeat
Storbritannien/Italien, 2020
Regi: Dean Craig
Med: Sam Claflin, Olivia Munn, Freida Pinto, Eleanor Tomlinson, Joel Fry, Jack Farthing, Tim Key, Allan Mustafa, Aisling Bea, Paolo Mazzarelli, Simonetta Solder, Tiziano Caputo

Genre: Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2020-04-11
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |