The Running Man (1987)

Action på 80-talet blev sällan bättre än så här

4 russin

Det första man bör göra när man ser den här filmen är att klippa alla band till Stephen Kings roman "Den flyende mannen", som filmen hävdar att den bygger på.

Det andra man ska göra är att köra in några paket popcorn i mikron, slå sig ner i soffan och pressa in "The Running Man" i videon eller dvd-spelaren och njuta för fullt av två timmar 80-talsaction när den är som allra bäst. "Running Man" handlar om Ben Richards (Schwarzenegger) som blir oskyldigt anklagad för massmord och hamnar i det framtida gladiatorspelet "Running Man", där han måste kämpa emot gladiatorer såsom hockeymålvakten Sub Zero, den motorsågsförsedde Buzzsaw och den eldkastande Fireball.

Man skulle lätt kunna avfärda den här filmen som en otroligt dum, men underhållande och fartfylld film. Faktum är att under all dumhet så döljer sig en lysande rolig satir över det amerikanska mediesamhället. Filmen balanserar hela tiden på Paul Verhoevens bästa stunder i filmer som "Starship Troopers", "Total Recall" och "Robocop". Faktum är att hela filmen andas Verhoeven, med ingredienser som brutalt våld, blandat med en nypa humor och halvtaskiga skådisar i otroligt originella miljöer och premisser. Richard Dawson spelar Running Mans programledare otroligt bra och konsekvent med glimten i ögat. Detta kombinerat med en genomarbetad detaljrikedom och små gliringar till amerikansk tv-historia. Vem la till exempel märke till affischen i logerummet föreställande en båt med texten "Hate Boat" under?

Arnold Schwarzenegger hade sin storhetstid under 80-talet, och det märks att det, tråkigt nog, är här han hör hemma bäst. Han är liksom inte på riktigt. Han är en seriefigur. Hans roll i "The Running Man" är begränsad till corny oneliners som vi alla lärt oss förknippa med honom. Som när han klyver en gladiator på mitten med motorsåg och när hjältinnan sedan undrar vad som hände med skurken får hon följande briljanta oneliner serverad av Arnold: "He had to split!".

Storyn är inte så komplicerad och filmen är tämligen förutsägbar, men man har garanterat kul hela filmen igenom. Den andas fantasirikedom och har en svart komisk cynism som är härlig att beskåda - särskilt idag, då även vi i Sverige kan börja relatera till det medieklimat som fanns i USA på 80-talet. Väldigt intelligent trots sin uppenbara dumhet.

© Johan Hultgren
2001-05-24

Foto: Worldvision Enterpr./TV4

Originaltitel: The Running Man
USA, 1987
Regi: Paul Michael Glaser
Med: Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, Yaphet Kotto

Genre: Action
Teman: Livsfarliga sporter Stephen King på vita duken TV-satir


Ingår i följande teman


Livsfarliga sporter

Stephen King på vita duken

TV-satir

     

Dela |