The Two Popes (2019)

Pryce och Hopkins drabbar samman i Guds egen stad

4 russin

Två gamla gubbar som gnabbas. Däri ligger dramat. Konflikten och det som driver den här verklighetsbaserade berättelsen. Eller? Jo, visst är kontrasten mellan den nuvarande påven och hans föregångare något som väckt uppmärksamhet och varit tacksamt att diskutera. Vart är den här uråldriga institutionen på väg och vad representerar påve Franciskus, född Jorge Mario Bergoglio i Argentina anno domini 1936?

Till en början markeras också skillnaden mellan de två tydligt. Traditionen och den konservativaste sidan av katolska kyrkan mot förändringsfalangerna.
- Jag håller inte med om någonting du säger, muttrar den just då regerande påven Benedictus XVI (född Joseph Ratzinger) som en gång kom från Tyskland, blev kardinal och valdes till det högsta ämbetet i princip som garant för att undvika reformer när den mångårige polskfödde påven Johannes Paulus II avled i mitten av 00-talet. Men visst öppnar det sig. Visst skulle den här filmen inte vara så intressant bara som en symbolisk beskrivning av motpoler. När argentinaren efter några år tillbaka i sitt hemland där han tror sig ha lämnat hela det politiska spelet i Vatikanen bakom sig, kallas han till ett möte med ledaren för allt. De har två olika agendor. Bergoglio vill pensionera sig och behöver påvens tillåtelse för att kunna lämna posten som ärkebiskop i hemlandet. Lika uppenbart är att kyrkans översta överhuvud inte tänker skriva på det papperet så lättvindigt. Men varför? Vore inte det en skänk från ovan ur hans synvinkel?

Det visar sig att gamle Benedictus funderar på något mycket sällsynt. Ett beslut väldigt få i påvehistorien har fattat. Och i dialogen mellan de synbara motpolerna börjar de hitta gemensamma nämnare. Ett av filmens starkare partier är återblickarna på 1970-talets militärdiktatur i Argentina. Då ledde Bergoglio landets jesuiter och kompromissade med sin övertygelse för att rädda sin orden. Det innebar beslut som han flera decennier senare fortfarande tyngs av. Efter år av prövningar har han utvecklats till en socialt starkt medveten ledare, som vill förändra kyrkan inifrån. Enkelhet och samtidigt kontakt med omvärlden. Han har visst begrepp om populärkultur, gnolar ABBAs ”Dancing Queen” och förklarar för påven vilka Beatles var. Samtidigt som påven visar prov på sina pianotalanger och erkänner att han en gång i tiden drogs till musiken som ett kall.

Ja, det blir mer av en buddy movie med inblickar bakom kulisserna i en mäktig och långlivad institution som gått igenom flera faser under sin snart 2000-åriga historia, beroende på hur du vill definiera katolska kyrkans position i kristendomen som helhet. Man kunde säga att alla var katoliker från början, men det är kanske lite mer komplicerat än så. Och har inte blivit enklare senare. Hur mycket av det här är frammanat av fantasin, gissningar kring vad som kan ha tilldragit sig i mötena mellan de två herrarna? Vad är dokumenterat egentligen? Såg de VM-finalen mellan Tyskland och Argentina 2014 tillsammans?

Till att börja med kanske det inte verkar direkt självklart att regissören är samme man som en gång gjorde ”Guds stad” och ”The Constant Gardener”. Men Fernando Meirelles visar prov på sin mångsidighet liksom dragningen till snabba bildväxlingar och effektfulla övergångar senare. Ändå är det här av naturen mer behärskat. Dialogerna, meningsutbytena som blir allt mer djuplodande är vad som verkligen driver berättelsen framåt. Och där skadar det inte att ha de två giganterna Anthony Hopkins och Jonathan Pryce till förfogande. Ungefär tre fjärdedelar av filmen består i princip av dessa två i en slags utdragen drabbning som utvecklar sig till male bonding med seriösa utgrävningar i vad människan är, vad tro innebär och vad ansvaret att leda representerar. Och låter inte det tillräckligt spännande så får vi till och med se dem ta en omgång tango tillsammans. Någon gång ska väl vara den första.

© Johan Lindahl
2020-04-29

Photo Credit: Peter Mountain / Netflix
Vem är den utvalde? Att leda en av världens största organisationer...

Photo Credit: Peter Mountain / Netflix
Förtroligt samtal mellan två höga prelater som inte alltid är överens.

Originaltitel: The Two Popes
Storbritannien/Italien, 2019
Regi: Fernando Meirelles
Med: Anthony Hopkins, Jonathan Pryce, Juan Minujín, Cristina Banegas, Renato Scarpa, Germán de Silva, Lisandro Fiks, Libero De Rienzo, Luis Gnecco, María Ucedo

Genre: Drama, Religion/filosofi
Svensk biopremiär: 2019-12-20
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix





     

Dela |