Psykos i Stockholm (2020)

Stämningsfull psykos

4 russin

En välgjord och välspelad film om allvarliga psykiska problem. Det låter inte jätteroligt. Lite svårsålt. Men minst lika viktigt att nämna är att den präglas av tät stämning och nästan ett slags äventyrskänsla, och framför allt också ger plats för hopp och ljus. Utan att minimera att den handlar om en tjej som inte getts en trygg barndom, som inte törs sänka garden.

Josefin Neldén (från bland annat ”Vår tid är nu”) är plågsamt övertygande som mamman, vars beslut om att skippa medicinerna blir orsaken till att en trevlig helg i Stockholm istället blir både en tärande utmaning och ett slags äventyr för dottern. För mammans del är hennes vanföreställningar inte märkbart plågsamma. Att vara en gudinna med en armé av fåglar är inget hon lider av, paranoian är stolt snarare än kuvad.

Josefine Stofkoper känns samlad, luttrad och plågad och samtidigt just som en 14-åring som sett fram emot Gröna Lund och alltihopa men gradvis inser att det inte kommer fungera. Mamman låter med dräpande kommentarer antyda att hon har blivit inlagd tidigare och att det var dotterns ”fel” (inte det enda påhopp hon med mestadels änglalikt tålamod får utstå). Och det är mot tvångsinläggning det oundvikligen leder igen, efter en incident på en flygplats. Det märkliga är att dottern verkar glömmas bort. Hon kan gå därifrån utan att någon frågar vart. Hotellrummet och hela Stockholm är hennes.

En uppslukande, ömsom oroande och ömsom roande passage följer. Människomöten och ständigt fler ledtrådar i mysteriet Mamman. Och en del antydningar om att hennes tillstånd kan ha gått i arv. En del scener är rent kusliga. Det är någon film som den påminner mig starkt om (jag letar fortfarande i minnet) men den känns också unik. Stämningen som nästan aldrig knakar i fogarna, grejen med att plötsligt ha en skrämmande och spännande frihet att göra vad som faller in.

"Psykos i Stockholm" öppnade, ironiskt nog, Göteborg Film Festival 2020. Spelfilmsregidebuterande Maria Bäck har skrivit manus efter egna erfarenheter, om vilka hon bland annat säger så här:

- Jag minns att jag ville få henne att skaka av sig allt det otäckt konstiga och säga hej, nu är jag vanlig igen. Men parallellt och samtidigt med allt det, så minns jag att omslutas av världen som vore den en alldeles nyöppnad planet mitt framför mig.

Exakt de två känslorna genomsyrar filmen, som därmed måste betraktas som särdeles lyckad.

© Anders Lindahl
2020-02-20Originaltitel: Psykos i Stockholm
Sverige, 2020
Regi: Maria Bäck
Med: Josefin Neldén, Josefine Stofkoper

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2020-04-24     

Dela |