Messiah (2020)

Utmanande. Tankeväckande. Oavslutat.

3 russin

Vad skulle hända om…? Tankeleken är inte helt ovanlig. Däribland scenariot att en Messias-figur uppenbarar sig på jorden och till synes oförklarliga saker inträffar längs rutten han tar. Hur kommer människor att reagera? Inte minst, hur kommer världsliga myndigheter att svara på utmaningen?

Det här är utgångspunkten för serien ”Messiah” där vi raskt introduceras för en kvinnlig CIA-agent med hälsoproblem men ändå nitiskt förhållande till sitt arbete. Vidare en lika nitisk och svårmodig israelisk underrättelseofficer med brustet familjeförhållande, hårdhänta metoder och cementerad skepsis mot allt och alla, inklusive sina egna överordnade och medarbetare. Katastrofdrabbade syrier, flyktingar i öknen, en prövad pastor på randen till personlig konkurs i en småstad i södra Texas. Och inte minst, gestalten som liknar någon form av räddare i nöden med mycket ovanliga förmågor och en förmåga att förflytta sig fortare än de flesta.

De sammantagna intrycken ger redan från början vid handen att här har planterats en del resurser och det finns en seriös ansats att göra något både spännande, lagom apokalyptiskt, tvetydigt och relevant för anhängare av olika religioner - och kanske för dem som inte har någon alls. Ett vågspel som kan sluta i fegspel, men det är inte helhetsintrycket. Det är ett vanskligt företag, med inslag av möjliga underverk och annat som kan vara svårt att iscensätta utan dramaturgiska kraschlandningar, men serien visar att den vill tas på allvar under omständigheterna och har något existentiellt att säga till en större publik som inte kräver att få allt serverat på silverfat eller bara smickras.

Flyktingfrågor, immigrationspolitik och rättsskipning, illegal invandring och de politiska spänningarna i världen är alla ingredienser i narrativet. Storpolitiken svävar över hela storyn, där vi kan känna oss obehagligt hemmastadda eftersom serien målar upp en värld full av osäkerhet och ständigt pågående eller lurande konflikter. Mitt i detta är det framför allt några personer vid olika stationer i livet som stiftar bekantskap med en mystiskt uppdykande man; han kan vara en frälsarfigur men säger det inte rakt ut utan uttrycker sig gärna i metaforiska omskrivningar.

Bilkaravaner rör sig norrut i USA. Människor i flyktingläger utmanar gränsvakterna i Mellanöstern. Stora skeenden i rörelse. En stämning som kanske lyckats fånga i förväg vad 2020 skulle handla om. Det handlar även till stor del om de personliga resorna. För de skeptiska och kritiskt tänkande agenterna från USA och Israel är hårdhudade personer som instinktivt misstänker den möjliga Messiasfiguren för att vara en bluff, eller något värre - farlig för allmänheten och den rådande ordningen. Kommer deras skepsis att användas i entusiasm? Kommer den omvändelsen i så fall att vara befogad? Vad ska vi själva tänka om den här gestalten? Frågorna pockar på uppmärksamhet i en story som kan ha lite ojämn marschfart men aldrig slutar vara tankeväckande och provocerande, oftast på ett bra sätt.

”Messiah” demonstrerar många dramatiska dygder. Den är ofta omtumlande och utmanande, skapar ovisshet och är konsekvent tvetydig, om man kan uttrycka sig så. Den blir också aningen undanglidande och svårare att greppa efterhand. Vart är allting egentligen på väg? När vi börjar närma oss slutet på säsongen framstår det ganska klart att den inte kommer att servera lösningar på alla dilemman som presenteras eller ett obestridligt svar på den grundläggande frågan om vem den mystiske mästaren är. Vi lämnas med lika många frågor som svar i en avrundning som antyder att en fortsättning kunde ha varit en av intentionerna. Det senaste budet är dock att det i nuläget inte är aktuellt med fler säsonger. Om det i första hand har med mottagandet eller praktiska förutsättningar att göra i dessa osäkra tider vet jag inte.

Frågan är om det här på sikt landar i samma kategori som, säg ”The Event” - om någon kommer ihåg den. För att ta ett exempel på ett högintressant upplägg och flera starka sidor men till synes lika många motstridigheter och inneboende krafter som arbetar mot sig själva, ansatser som stupar i upphoppet och inte tillåts berättas färdigt. Vad ”Messiah” skulle kunna leda fram till kanske vi aldrig får reda på. Har resan så här långt ändå varit värd priset? Jo, det tycker jag ändå. Förvirrande och ibland frustrerande, men den har attityd. Och vågar utmana nästan alla tänkbara målgrupper som den riktar sig till.

© Johan Lindahl
2020-04-10

Photo Credit: Hiba Judeh / Netflix
Världens verkliga hopp eller en bluffmakare?

Photo Credit: Ursula Coyote/Netflix
Tvivlare. Professionellt och personligt.

Photo Credit: Ursula Coyote/Netflix
Media möter Messias. Eller vem han nu verkligen är.

Originaltitel: Messiah
USA, 2020
Regi: James McTeigue Kate Woods
Skapare/show runner: Michael Petroni
Med: Michelle Monaghan, Mehdi Dehbi, John Ortiz, Tomer Sisley, Melinda Page Hamilton, Stefania LaVie Owen, Sayyid El Alami, Jane Adams, Wil Traval, Farès Landoulsi, Philip Baker Hall, Rona-Lee Shim'on, Beau Bridges

Genre: Drama, Mystery, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |