Draktränaren 3 (2019)

Kärlek, vänskap och fina bilder i värdig final

4 russin

Dreamworks Animation har haft en något ostadig resa de senaste åren och dragit ner på produktionstakten, men vad gäller Draktränar-filmerna riskerade den tredje installationen nog aldrig ett värre öde än senareläggning. Knappast förvånande: här har de inte bara ett framgångsrikt koncept utan något att vara stolta över.

Om förra filmen (bland mycket annat) handlade om hur en djup vänskap utsattes för ett tungt prov (att bästisen dödar ens farsa, om än under oemotståndlig påverkan från en alfadrake) så är temat för trean (bland mycket annat) kärlek. De oumbärliga elementen finns förstås också med. De Spider-Man-härliga flygscenerna och de vackra miljöerna. Och inte minst den sympatiske och respektingivande Hicke, vars vänskap med nattfasan Tandlöse är alla filmernas hjärta.

Nu är Hicke och vännerna ännu lite äldre, vuxna rentav (även om ordet bör användas med försiktigt på vissa av kamraterna). Efter en lite dunkel och visuellt blygsam fritagning av fångna drakar återvänder våra hjältar till det fagra Dräggö, där vikingar och drakar lever i fred. Humöret är på topp. Tandlöse, numera alfadrake, sätter sig i respekt hos nykomlingarna och bland människorna är det Hicke som bestämmer, efter pappans tragiska frånfälle i förra filmen. Och det pratas om bröllop mellan honom och Astrid.

Men givetvis smider onda människor elaka planer på en ö en bit därifrån. Och givetvis har de med sig en man som knappast älskar drakar men vet hur de kan styras eller stoppas. Förslagen, orädd och lika övertygad som osympatisk. I hans ränker ingår att förvilla Tandlöse genom att skicka dit en drakflicka av liknande märke och modell som ska kollra bort honom i förälskelsens dimma. Dräggo-borna inser rätt snabbt att de står inför ännu ett stort hot och tar faktiskt beslutet att fly hellre än ännu en gång fäkta. Hela byn ger sig av för att hitta Den gömda världen för att där kunna leva sitt liv med sina drakar.

Det blir som vanligt vackert komponerade scener med gott om stämning (det som mer eller mindre helt saknas i den småunderhållande tv-serien). Ljuset bland träden och glittret i vattnet, sådant som bra datoranimation kan göra så väl. Det är konst av läckraste sort och den gömda världen är fantastiskt fager att beskåda. Tandlöses roliga mimik och försök till elegant dans för att imponera på nykomlingen representerar den rara komik som också hör hemma i serien. Att den scenen, och den där de leker bland molnen under ett åskväder, hör till filmens längsta och mest ambitiösa säger något om ambitionen. Visst kan de iscensatta bataljer men ”Draktränar”-filmerna har alltid handlat om mer.

Några sidohandlingar roar men grundtemat är enkelt, och samma som alltid. De som tror att man kan leva fredligt tillsammans med drakar och de våldsamma människor som varken tror eller vill detta. Det blir förstås en batalj också. Men också en avtoning som andas Final. Utan att säga för mycket känns det här som ett värdigt sätt att avsluta en fin och sympatisk filmserie. Inte alltför insmickrande men med precis rätt dos av vemod och lycka. Kanske gör de en Toy Story om några år och dammar av konceptet efter att ha avslutat det på bästa vis. Jag hoppas faktiskt inte det. Det här är ett utmärkt ställe att lämna av med flaggan i topp.

© Anders Lindahl
2019-06-24


DVD / Blu-ray

BD-utgåvan innehåller två odrakrelaterade kortfilmer från Dreamworks: ”Bilby” handlar om vänskap mellan gulliga hittepå-djur i den stekande australiensiska vildmarken, där farorna äro legio. ”Bird Karma” är gjord i en mer traditionellt tecknad stil men betydligt konstigare.

Att välja introduktion av regissör DeBlois till de borttagna scenerna är en övning i tålamod med otydliga gränssnitt. Själva scenerna är inte färdiga, men för vänner av arbetet bakom filmer blir det förstås inte mindre intressant för det.

Dessutom en kille från YouTube känd för att låta de värsta insekterna bita honom. Här pratar han om djur som filmskaparna inspirerats av när de skapat drakarna.

Givetvis blir det också en sådan där fin ”nu tar det slut”-dokumentär där alla inblandade säger fina saker om filmerna och varandra.
© Dreamworks Animation

Originaltitel: How to Train Your Dragon: The Hidden World
USA, 2019
Regi: Dean DeBlois

Genre: Animation, Äventyr, Fantasy
Svensk biopremiär: 2019-02-22
Hemmabio: 2019-07-08

Relaterat: Draktränaren 2 (2014)     

Dela |