Crazy Rich Asians (2018)

Skojigt och seriöst om societetsbröllop i Singapore

3 russin

Träffa sin fästmans eller fästmös familj för första gången. Evigt återkommande fenomen. Det här var en av fjolårets mest omtalade internationella filmsuccéer. En romantisk komedi med de flesta klassiska ingredienserna, men uppmärksammad för att det sägs vara en smula sällsynt med en storstilad påkostad amerikansk film befolkad av nästan uteslutande asiatiska ansikten i ensemblen.

Prologen 1995 tar plats på ett hotell i London där personalen vill vifta bort en ankommande asiatisk familj utan omsvep. Det får de äta upp. Över till New York i nutid och ett kärlekspar där hon i sammanhanget presenteras som en ung entusiastisk ekonomiprofessor på universitet, nu på väg att träffa sin pojkväns släkt för, just det, första gången i samband med ett bröllop. Redan på vägen dit börjar hon ana oråd. Det vill säga, hans familj kanske inte bara är hyfsat välbeställd utan möjligen rentav förmögen. Men exakt hur förmögen? Ja, det uppdagas allt mer av nya dimensioner efterhand vid ankomsten i Singapore.

Kulturchock. Eller kulturchocker. Här avhandlas både skillnader mellan de som är kvar i den ’gamla världen’ och de som slagit sig ner i den ’nya’. De ser inte varandra som riktigt samma folk. Ett universellt fenomen. Givetvis också en fråga om klasser och skillnaden mellan att ha och inte ha. Pengar till exempel. Och vad det betyder. En sådan här typ av ensemblekomedi förväntas innehålla viss dynamik och här finns både komiken och allvaret. Det blir inte bara banaliteter, särskilt inte när den berömda svärmorsproblematiken kommer in i bilden. För den amerikaniserade Rachel (Constance Wu) med sin ekonomiexamen landar inte automatiskt kärleksfullt i famnen på sin möjliga blivande svärmor Eleanor. Hon får en lektion i vad traditioner, förväntningar och livssyn i allmänhet kan handla om på olika sidor av oceanerna. Pojkvännen Nicks mamma (synnerligen bestämt och skrämmande målmedvetet framställd av Michelle Yeoh) gör allt annat än att rulla ut röda mattan. Det är dock tydligt att även hon själv känner pressen av sin nyckelroll i en mäktig, inflytelserik och välrespekterad klan.

Utöver det så kan vi lära oss att de superrikas barn och unga vuxna arvtagare kan vara precis lika odrägliga, bortskämda och perspektivlösa som sina motsvarigheter varän i världen de befinner sig. En del av förfesterna här är rent hysteriska. Eller, det är svårt att se några sammankomster - svensexor, möhippor, fester överhuvudtaget - som inte serverar ett överdåd av… allting. Uppvisningar som är rena modeshower i sig, matpornografi i betydelsen vällustigt filmade kulinariska skapelser som nästan osar genom rutan. En och annan kulturell kod missar man garanterat som utsocknes betraktare. Reglerna i mahjong eller innebörden av vissa speciella gester tillhör de där detaljerna där jag troligen går miste om en dimension. Här finns också en del sidospår som inte känns riktigt utvecklade. För att inte tala om utmaningen i att hålla reda på vem som är vem av alla uppdykande karaktärer som är nya både för oss och för Rachel, från vilkens perspektiv egentligen hela upplevelsen skildras. Det är hennes resa vi följer. Mycket av den omedelbara humorn levereras av hennes väninna Peik (Awkwafina) som blir vännen i nöden att gå till och ger överlevnadstips i societetsdjungeln.

Hur många av de obligatoriska beståndsdelarna, de där sakerna som bara ska vara med i en storslagen romantisk komedi har klämts in? Fler än jag orkar räkna med, men annars hade väl ”Crazy Rich Asians” inte varit riktigt vad den är tänkt att vara. En flödande, färgstark fest för ögonen och andra sinnen som även vill bygga broar mellan några av de största filmmarknaderna i världen och ha universell dragningskraft. Vilket den ändå på något sätt lyckas förmedla. Men ”Monsunbröllop” var trots allt ett strå vassare i de flesta avseenden.

© Johan Lindahl
2019-04-18


DVD / Blu-ray

Bluray-upplagan har intervjuinslag med regissör och några av skådespelarna. Ett kommentarsspår till filmen för den som orkar med det. En så kallad gag reel, med mera.
©Warner Bros. Pictures

Originaltitel: Crazy Rich Asians
USA, 2018
Regi: Jon M. Chu
Med: Constance Wu, Henry Golding, Michelle Yeoh, Gemma Chan, Lisa Lu, Awkwafina, Harry Shum Jr., Ken Jeong, Sonoya Mizuno, Chris Pang

Genre: Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2018-09-21
Hemmabio: 2019-02-11     

Dela |