10x10 (2018)

Bekant berättande i bortrövargenren

2 russin

Suggestiv start. Det är uppenbart att en synnerligen sammanbiten man förföljer en kvinna utan att vi vet varför. Han kartlägger noggrant hennes vardagliga rutiner och väntar på rätt tillfälle att, ja - vadå?

Överraskande nog, kidnappning. Mitt på ljusan dag men vid ett förhållandevis strategiskt väl valt tillfälle. Och synbarligen spelar turen in en smula också. Men frågan är återigen, varför? Hon är ju bara en vanlig florist som spelar from upplyftande musik i bilstereon och går på yogaklasser för att söka sin inre balans i tillvaron. En specialdesignad cell i ett egenhändigt byggt hus, lagom isolerat. Precis som man får lära sig i grundkursen för bortrövande, kapitel 1A. Betongväggar och allehanda ljudisolering, bara som konsumentupplysning.

Olika varianter av gisslantagandescenarier går väl fjorton på dussinet i filmhistorien och det är svårt att skapa något helt nytt efter förutsättningarna. Här finns i alla fall en tät stämning och ett laddat samspel mellan framförallt två personer. Han är kanske inte en helt igenom hänsynslös barbar och hon är inte så försvarslös som man först kan frestas tro. Och varför frågar han gång på gång efter hennes namn utan att vara nöjd med svaret?

Trauman i det förflutna. Mörka hemligheter som ska rullas upp i lämplig takt. Psykologisk krigföring i en tvekamp där vi förväntas förhålla oss ambivalenta och undra över vad sanningen egentligen är. Nu riskerar ekipaget redan på ett tidigt stadium rusa rakt ut i okontrollerat urladdningsterritorium och trovärdigheten i stort flagnar allt mer efterhand. De avgörande avslöjandena ligger mer i linje med vad som passar ett beprövat narrativ än vad som känns psykologiskt eller normalmänskligt sannolikt. Ta ett stänk ”Farlig förbindelse”, några matskedar ”Gone Girl”, ”The Disappearance of Alice Creed”, kanske ”Ensam ung kvinna söker” eller andra valfria representanter för en thrillergenre som jag absolut kan ha nöje av, men är aningen överbefolkad - eller åtminstone brukade vara. Nu kan det vara uppfriskande att se nytillskott i fållan även om ”10x10” redan vid en första anblick förefaller mer ytligt fängslande och spännande för stunden än späckad av potentiellt bestående intryck på längre sikt.

© Johan Lindahl
2019-03-30

© 2017, 10x10 Film Company Ltd. All Rights Reserved. Packaging Design © 2018 Universal Studios.
En vanlig vardag mitt i livet...

© 2017, 10x10 Film Company Ltd. All Rights Reserved. Packaging Design © 2018 Universal Studios.
...förvandlas till något helt annat för den försynta floristen Cathy. Men varför är den sammanbitne Lewis så fixerad av henne?

Originaltitel: 10x10
Storbritannien, 2018
Regi: Suzi Ewing
Med: Kelly Reilly, Luke Evans, Noel Clarke, Olivia Chenery, Norma Dixit, Jason Maza, Jill Winternitz, Skye Lucia Degruttola

Genre: Thriller
Hemmabio: 2018-09-03     

Dela |