Yucatán (2018)

Svajig seglats med spanska skojare ombord

2 russin

Skojare. Det kan vara lönsamt att lura de besuttna, somliga mer så än andra som befolkar kryssningsfartyg på världens oceaner. Det kan också bli ett problem om två tidigare kumpaner som nu ser snett på varandra, opererar på samma skuta och konkurrerar om samma mål. List och lust, skojeri och svartsjuka, girighet och lagom djävulska intriger. Det mesta tilldrar sig ombord på ett kryssningsfartyg modell större, stävande över Atlanten från Spanien hot slutmålet i Mexiko. Vägen, eller rutten, över vattnet kantas av komiska sammandrabbningar med mer eller mindre roande resultat.

De två huvudkombattanterna kompletteras av en kvinna som är invigd i deras operationer och slits mellan de två. Eller rentav odlar egna planer. Det mest lukrativa inslaget på den här färden är en äldre bagare som vunnit många, många miljoner på lotto och med närmaste släkten i släptåg är på väg att förlusta sig, men blir föremål för oönskat intresse. Hur smilar man sig in? Hur gör man sig av med besvärliga medpassagerare? Och hur hanterar man motståndarna som tävlar om samma inkomstkälla? Här är instruktionsboken för dem som undrat.

Komedi ska det vara och ett antal fungerande gags följs av en och annan longör. Filmen klockar in på någonstans över två timmar och innehåller nog ett par vändningar för mycket. Dessutom är en del inslag så drastiska att man undrar om de verkligen passar in i samma film. Skådespelarna är i flera fall välbekanta ansikten om man har konsumerat en något större mängd spanskspråkig film. De hjälper till att bära upp den här ostadiga skutan så långt möjligt. Roande, oroande och högst ojämnt. Bland all halsbrytande blandning av cocktailparties och krutrök kan det vara vanskligt att säga om den rakt av ska rekommenderas till alla. Förmodligen inte. Men den allmänt absurda inställningen parat med en viss vilja att säga något om kärlek, verklig vänskap och förtroende människor emellan ger den ändå ett visst värde. Den som dras till själva titeln bör vara medveten om att bara slutsträckan utspelas på den illustra landsändan av Mexiko med sina imposanta vyer och grönskande vidder.

Tilläggas kan att början av eftertexterna innehåller ett stycke kortfattad men värdefull information som är lätt att missa. I Sverige har den landat direkt på Netflix och, ja ni vet hur företaget generellt ser på just eftertexter. Ibland är de viktigare än annars, bara som ett tips till strömningsgiganten…

© Johan Lindahl
2019-04-01

©Yucatán La Película, A.I.E.

Originaltitel: Yucatán
Spanien, 2018
Regi: Daniel Monzón
Med: Luis Tosar, Rodrigo De La Serna, Joan Pera, Stephanie Cayo, Gloria Muñoz, Alicia Fernández, Txell Aixendri, Lupe Cartie, Adrián Núñez

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2019-02-15     

Dela |