The Purge (2013)

Death Race 2000 möter Assault on Precinct 13 och Funny Games

3 russin

Den här skickliga kombinationen av action, dystopi och kammardrama upptäckte jag sent. Faktum är att jag såg tvåan först. Men bättre sent än aldrig …

Mr Sandin (Hawke) har skapat sin förmögenhet på att sälja säkerhetssystem till de rika. Och säkerhetssystem är viktiga i en framtid där alla, en natt varje år, har laglig rätt att begå grova brott, inklusive mord. Han och familjen har ett likadant system och bor mitt bland sina bästa kunder, i en villaförort där folk inte är nämnvärt bekymrade över den kommande kalabaliken.

- Have a safe night, säger de lugnt till varandra när skymningen faller.

Men just den här natten kommer flera faktorer rasera tryggheten och skapa förutsättningarna för en blodig kamp för livet, svåra val och tillspetsade situationer.

Ethan Hawk och Lena ”Cersei” Headey är solida som föräldrar som gillar sin status men kan ta den svåra vägen när det gäller. Barnen är också helt okej. Det är en tydlig och lättbegriplig men fängslande film med några jump scares som kan få vem som helst att studsa upp i taket. Det är en våldsam thriller, med flera snyggt och brutalt komponerade actionsekvenser, men en som hela tiden envisas med att insinuera att Reningen egentligen är till för att rensa bort samhällets olönsamma element. När ett gäng rikemansbarn ger sig in i leken är vi långt bortom insinuation: det blir en politisk film.

Den korta speltiden rymmer några dramatiska twistar, och slutet är riktigt bra, med ett mått av integritet som rena exploitationfilmer är helt ointresserade av. Intressant, helt enkelt.


FOTNOT
Som sagt hade jag redan sett tvåan och kan berätta att den har ungefär samma kvaliteter. Faktum är att det finns två filmer till, samt en tv-serie. Jag gissar att det kan bli rätt tjatigt efter ett tag men utesluter inte att jag letar upp dem också.

© Anders Lindahl
2019-03-10Originaltitel: The Purge
USA, 2013
Regi: James DeMonaco
Med: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder, Adelaide Kane, Edwin Hodge, Rhys Wakefield, m.fl

Genre: Action, Politik, Skräck

Relaterat: Attack mot polisstation 13 (1976) Death Race 2000 (1975)     

Dela |