The Great Wall (2016)

Hög mur, stor budget, enkel handling, mysig film

3 russin

Alla som på förhand omtänksamt oroade sig för att ”The Great Wall” skulle lida av Vite räddaren-syndromet har redan andats ut. De som hoppades på en fantastisk film har större anledning att klaga, men Zhang Yimous första engelskspråkiga produktion kan näppeligen anklagas för att kränka hemmapubliken – vilket ärligt talat var en ganska bisarr oro från första början.

Visst kan Matt Damons och Pedro Pascals karaktärer slåss, men när de krutletande lycksökarna i främmande land kastas in i en strid mot groteska monster i gamla Kina är de som människor jämte alver. De kinesiska väktarnas coolhet och försvarssystem på muren visar direkt var skåpet ska stå. Välorganiserade, välklädda akrobatsoldater som bara väntat på just den här stunden träder till handling med mod och grace. Men visst kan de också se värdet i en skäggig barbar som vet hur man svingar ett svärd och avfyrar en pil.

Damon sätter sig i respekt med ett piltrick väl hemmastatt i den kinesiska genre där skicklighet egentligen inte behöver veta några gränser. Det är bombastisk, spektakulär fantasy med glimten i ögat och ett manus som alla kan förstå. Ingen obegriplig inledande rulltext om stridande klaner. Andy Lau, yngre förmågor som Jing Tian och popsuperstjärnan Lu Han håller hemmapublikens intresse uppe, men tillåts alltså av manuset att ofta prata engelska.

Det handlar i korthet om groteska men välorganiserade odjur som en masse försöker ta sig över kinesiska muren, lyckligtvis på ett ställe där den är hög och välförsvarad. Likheterna med ”Game of Thrones” är uppenbara men man måste medge att själva muren och dess dramatiska möjligheter föregår herr Martins historia med några år. Formen är überbekant. Reträttsignalen mitt i stridens hetta som ger tid för dialog och förklaring efter den intensiva starten. Främlingen som drivs av egenintresse men nästan motvilligt väljer en annan väg.

Så mycket mer om handlingen behöver knappast dryftas. Huvudlockelsen här är görsnygga scener. Prylarna de förberett för att möta hotet som kommer tillbaka vart sextionde år är verkligen en fröjd att se. Skrytscenerna avlöser varandra men människornas val betyder nåt mitt i alltihopa.

Det här är en ultraklassisk, fostrande äventyrshistoria, tidsekonomiskt berättad men för väldigt mycket pengar. Jag gillar den faktiskt.

© Anders Lindahl
2018-11-28Originaltitel: The Great Wall
Kina / USA, 2016
Regi: Zhang Yimou
Med: Matt Damon, Jing Tian, Andy Lau, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Lu Han

Genre: Action, Äventyr, Fantasy     

Dela |