Confirmation (2016)

Engagerande dokudrama om en konfrontation från en avlägsen forntid…

3 russin

När detta noteras har det hänt något liknande igen. Ganska nyligen, när en ny domare var på väg att sväras in i den där Högsta domstolen amerikanerna sätter så stort värde på. Den nominerade juristen anklagades för försök till våldtäkt i sin ungdom. Att processen kring att fylla de här eftertraktade positionerna kantas av kontroverser är inget nytt. Och för ungefär ett kvarts sekel sedan kom ett liknande fall upp.

Den här HBO-filmen skildrar vad som hände när kandidaten Clarence Thomas konfronterades av tidigare medarbetaren Anita Hill för att ha begått systematiska sexuella trakasserier när de jobbade på samma kontor . Hur slutade det? Ja, det kan ni googla fram antingen före eller efter filmen. Hur såg processen ut och vilka mer eller mindre bekanta politiska profiler berördes av den? Hill porträtteras i den här versionen av Kerry Washington som bekantat sig med huvudstaden som delar hennes namn flitigt i serien ”Scandal”. Nominerade Mr Thomas i den här inkarnationen kan verka bekant från ”The Wire” där Wendell Pierce spelade detektiven ’Bunk’ Moreland. Filmen är även i övrigt välbesatt vad gäller rollerna. Och när det gäller de roller som spelas kan det vara på sin plats att notera hur många av de framträdande politiker som framstår som landets viktigaste år 1991, som fortfarande befinner sig däruppe i den högre stratosfären. Vilket i sig säger en del om den politiska strukturen i USA. Och på flera andra håll i världen.

Filmen illustrerar och poängterar, inte så påstridigt men effektivt hur mycket uppmärksamhet som riktas mot rättegången, eller utfrågningen, mer korrekt uttryckt. Närvaron av landets politiska elit, samtliga massmedier av betydelse är på plats, människor till synes överallt och ur alla samhällsklasser följer dramat som rullas upp i realtid. Då som nu är en konservativ kandidat på väg in och ifrågasätts. Och då som nu är vittnet en kvinna som egentligen verkar sky rampljuset.

Fallet har flera dimensioner. Det handlar om män och kvinnor och och frågorna om trakasserier och mycket annat som diskuterats allt mer senaste året. Det handlar i det här skildrade fallet också om ras, eftersom båda de huvudsakliga inblandade är afroamerikaner, och hur den dynamiken spelar in i sammanhanget. Det handlar om frågan juridiken kontra det politiska spelet. Det handlar kort sagt om många saker parallellt i en dramadokumentär som inte väljer de enklaste vägarna men ser ut att föredra dokudramisk realism som utgångspunkt. I alla fall om jag utgår från de vaga minnen jag själv har från händelsen som blev nyhetsstoff även utanför USA, men förmodligen inte lika intensivt och omstritt här som där.

Här finns även en del talande detaljer som när nyhetsuppläsare varnar tittarna för att låta sina barn följa vittnesmålen, även om de utspelas på familjevänlig sändningstid. Det här är inte barnvänligt material. Särskilt inte i USA, där det hade varit mer lämpligt om kombattanterna pucklade på varandra på liv och död i kongressen i direktsänd TV. Republikanerna i utskottet framstår som aggressiva i sina motattacker mot Anita Hill medan demokraterna, inklusive ledargestalten Joe Biden, ofta är märkbart undfallande och kraftlösa när det gäller att sätta press på motståndarsidan eller åtminstone balansera diskussionen.

Liksom många andra TV-producerade filmer byggda på verkliga fall, är ”Confirmation” konventionell och rör sig inom vissa givna ramar. Men den är engagerande och lämnar vissa utrymmen för nyanser och tvivel på vem som talar sanning. I slutändan är den dock ganska tydlig i sitt ärende och lutar helt klart åt att Hill är den mer trovärdiga parten i konfrontationen med Thomas. Men det framgår också att frågan är mycket större än bara om några enskilda individer.

© Johan Lindahl
2018-10-21

Credit: hbonordic.com
'Härmed svär jag att säga sanningen och ingenting annat...'. Men är det sanningen som smäller högst och är alla överens om vad den är?

Credit: hbonordic.com
På väg mot karriärens absoluta höjdpunkt. Samtidigt förföljd av det förflutna. Vad hände då egentligen?

Originaltitel: Confirmation
USA, 2016
Regi: Rick Famuyiwa
Med: Kerry Washington, Wendell Pierce, Greg Kinnear, Jeffrey Wright, Eric Stonestreet, Bill Irwin, Zoe Lister-Jones, Grace Gummer, Treat Williams, Dylan Baker, Erika Christensen, Peter McRobbie, Jennifer Hudson, Kimberly Elise

Genre: Drama, Historia, Politik
Teman: Originalproduktion från HBO


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |