Repli-Kate (2002)

Good golly, miss Dolly...

2 russin

Kommer ni ihåg filmen "Weird Science" från mitten av 80-talet? I den skapar några finniga tonårsgrabbar sin drömkvinna med hjälp av en hemdator och blir för en stund de coolaste killarna i kvarteret. I dag har var och varannan människa en dator i hemmet och det finns inget häftigt med sådana tingestar längre. Det som är inne nu är istället bioteknik och genmanipulerade pälsdjur.

I noll-noll-talets version av i princip samma historia är det alltså två unga, och marginellt mognare, doktorander i genteknik som innehar huvudrollerna. De tillbringar sina dagar med att mer eller mindre framgångsrikt klona hamstrar i en maskin som tycks vara direkt hämtad ur något avsnitt av Star Trek. Av misstag råkar de göra en identisk kopia av den välformade journalisten Kate (Ali Landry) och upptäcker strax att de har möjlighet att prägla henne till att bli den manliga sinnebilden av den idealiska kvinnan, det vill säga en kvinna vars intressen i huvudsak kretsar kring de tre S:en; sex, sprit och sport. Det hela strular dock till sig en smula när Original-Kate kommer tillbaka och förälskelse uppstår mellan henne och kloningsmaskinens uppfinnare Max (James Roday). Förvecklingar och sammanblandningar följer naturligtvis tätt i spåren.

Grundidén för "Repli-Kate" (Käck titel, förresten. Hon som blir kopierad heter Kate och så blir det en replika av henne, ja ni fattar...) är naturligtvis rejält fånig och genomförandet reser sig inte det heller långt över det banalas gräns, men jag finner mig ändå bli stillsamt underhållen av filmen. Klyschorna om hur män och kvinnor är haglar tätt men det är knappast något att bli upprörd över. Det här är ett typexempel på enkel och tankebefriande videoföda som ändå kan ha ett visst existensberättigande. "Repli-Kate" är helt okej nonsens med andra ord. Mot slutet av filmen blir det dock lite väl farsartat med kopior och original som springer om varandra och det märks att skaparna av filmen fått problem med att hitta på roliga situationer utifrån grundidén trots filmens, med dagens mått, blygsamma speltid på 100 minuter. Långfilmsdebuterande regissören Frank Longo gör precis vad han har föresatt sig att göra och inte ett dugg mer, och det kan man väl acceptera ibland. Se den eller låt bli, din världsbild kommer inte att påverkas ett dyft oavsett vilket val du gör. En sen fredagskväll eller en seg söndag kan "Repli-Kate" i alla fall fylla ett audiovisuellt tomrum för en stund.

© Andreas Hallgren
2002-10-09

Originaltitel: Repli-Kate
USA/Tyskland, 2002
Regi: Frank Longo
Med: Ali Landry, James Roday, Desmond Askew, Todd Robert Anderson, Eugene Levy m.fl.

Genre: Komedi     

Dela |