The Replacement Killers (1998)

Nästan som Hong Kong

3 russin

Som vän av Hong Kong-film i allmänhet och Chow Yun Fat i synnerhet ser man ju en sådan här film med en viss oro. Chow har, liksom producenten John Woo, flyttat till Hollywood och frågan är förstås om det fungerar. Vi fick ju vänta ett tag innan John Woo hittade formen i drömfabriken; "Hard Target" och "Broken Arrow" var båda hyfsad action, men utan Woos sedvanliga genialitet. Sedan kom "Face/Off" och vi kunde dra en lättad suck. Kanske kan man hoppas något liknande om Chow.

För visst är "The Replacement Killers" just en hyfsad action-film, men den är miltals ifrån exempelvis "Hardboiled" eller "Once a thief". Den känns som den debutfilm den är, även för regissören Fuqua, på gott och ont. Han vill mycket och lyckas med ungefär hälften.

Historien om en motvillig yrkesmördare som vägrar utföra sitt sista jobb har de klassiska John Woo-ingredienserna: vänskap över lagens gränser, moral hos brottslingar och stiliserat våld kombinerat med en slags sympatisk oskuldsfullhet. Ironiskt nog är det mest i action-facket som filmen har sina brister. Karaktärerna och dialogen är det inget fel på, och storyn fungerar i sin enkelhet. Chow Yun Fat är cool, Michael Rooker är hård och den begåvade Mira Sorvino har utstrålning som få, och spelet mellan dessa tre är intressant. Men när det skall slåss, känns det inte riktigt så omtumlande och häftigt som man kan vänta sig. Klippningen är bara okej, koregrafin bara hyfsad.

Om man jämför "The Replacement Killers" med "Desperado" (om inte annat så för att Carlos Gómez II och Danny Trejo spelar i båda filmerna) så känns den förra nästan handikappad i jämförelse. Det saknas en hel del vad gäller energi och påhittighet i skildrandet av våld, och i en sådan här film är den aspekten tämligen viktig, vilka moraliska invändningar man än kan höja mot det.

På plussidan får man dock medge att Fuqua håller en konsekvent ton och berättarstil utan snedsteg och gör en klart godkänd regidebut. Ett sympatiskt helhetsintryck, några tämligen klockrena repliker och bra skådespelare gör filmen till en typisk trea. Det är inte några fel på filmen, det är bara en del som saknas.

© Anders Lindahl
2000-08-21


Chow Yun Fat i "Replacement Killers"

Originaltitel: The Replacement Killers
USA, 1998
Regi: Antoine Fuqua
Med: Chow Yun Fat, Mira Sorvino, Michael Rooker, Jürgen Prochnow

Genre: Action     

Dela |