Sausage Party (2016)

Möt din mat - på egen risk

3 russin

Ibland är varningen viktigare än annars: bara för att en film är animerad betyder det inte automatiskt att det är en barnfilm. De flesta referenserna och språkbruket överlag här är alldeles för barnförbjudna för det. Samtidigt som nivån på skämten ibland säkert även kan tilltala yngre tittare. Vare sig deras föräldrar skulle uppskatta det förhållandet eller inte.

Varning nummer två: kommer man någonsin att gå in i en livsmedelsbutik och plocka för sig ur hyllorna med gott samvete igen? Det här är nämligen historien om hur allsköns matvaror på en supermarknad blir varse den brutala sanningen att gudarna där ute - alltså människorna - inte vill dem väl. Livsmedelsprodukuterna lever i en illusion som visar sig skapad av några uråldriga varelser med visdomar utöver det vanliga. De kallas konserver. I ledande roller ser vi som titeln antyder framförallt korvar men även korvbröd, ketchup, olika typer av bröd och tillbehör. Samt en och annan grönsak för vitamintillförselns skull.

Ömsom träffsäkert eller larvigt eller uppfriskande eller huvudvärksframkallande. Eller allt på en gång. Faktum är att jag tror mig ge upp ganska tidigt och börjar känna likgiltigheten lura, innan det mesta på något sätt ändå börjar falla på plats och den hämningslösa hysterin blir en tillgång. Metaforerna och dubbeltydigheterna haglar. Det är spretigt. Vildsint och infantilt. Samtidigt en smula intelligent, med referenser åt religion, krisen i Mellanöstern, allmän intolerans och illegala drogers aningen oväntade effekter på människor. Alltså, de sistnämnda kan framkalla visioner som i filmens värld är sanningen. Det vill säga, att allting har liv och eget medvetande. Inte minst mat, processad eller inte. Så - vad ska vi egentligen äta i framtiden?

Sex och våld, stympningar och otrevliga frånfälllen ingår naturligtvis också. Och just det, glömde jag säga något om musikalinslagen? Några specialskrivna nummer i Disneys anda, samt ett och annat gammalt slagnummer med Meat Loaf och andra ikoner från förr som ympats in i handlingen på ett lagom självmedvetet dubbelironiskt sätt, helt i linje med filmens totala brist på självrespekt och prestige. Går det ens att sätta ett slutgiltigt betyg på detta? Det blir i alla fall successivt roligare och mer uppslukande. Och hur mycket man ska ta det på allvar är upp till var och en. Att Seth Rogen varit en av de drivande krafterna kan vara värdefull konsumentupplysning. Hot eller löfte. Eller både och. Hur mycket han själv var påverkad av lätt hallucinogena substanser i processen är en annan bra fråga.

© Johan Lindahl
2018-05-05


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Blurayversionen har en del extra. Olika kortare inslag om musiken till exempel. Och korta intervjuer där Seth Rogen och hans kompisar förklarar hur svårt det var att få någon att satsa på filmen, men hur deras envishet ändå resulterade i någonting till slut.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and Great Beyond LLC. All Rights Reserved.
- Wow! No Cow!© (Med reservation för att frasen kanske bara får användas av ett visst livsmedelsföretag i mjölkproduktsersättningsbranschen. De får höra av sig vänligt men bestämt i så fall.)

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and Great Beyond LLC. All Rights Reserved.
No touching - just flirting! #MeToo-etiken hade påverkat interaktionerna även på stormarknadshyllorna.

Originaltitel: Sausage Party
USA/Mexiko, 2016
Regi: Greg Tiernan Conrad Vernon
Med: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny McBride, Salma Hayek, Edward Norton, David Krumholtz, Paul Rudd, Craig Robinson

Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Svensk biopremiär: 2016-08-17
Hemmabio: 2017-02-27     

Dela |