Rana's Wedding (2002)

Kärlek i krigets vardag

3 russin

Ramhistorien i "Rana's Wedding" är enkel: den unga palestinska kvinnan Rana (Clara Khoury) har fått ett ultimatum av sin far. Antingen väljer hon från en lista med namn en man att gifta sig med eller så följer hon med fadern till Egypten och studerar. Naturligtvis finns inte Ranas verkliga kärlek, teaterregissören Khalil (Khalifa Natour), med på listan över potentiella makar, vilket ställer till en del bekymmer för henne. Filmen tar sin början vid sextiden en tisdagsmorgon och Rana har till klockan fyra på sig att ordna hur hon vill att resten av hennes liv ska te sig. Hennes idé är att under dagen gifta sig med sin stora kärlek och därigenom tar en hetsig jakt sin början för att hitta alla nödvändiga personer, inte minst Khalil själv.

Ramverket i "Rana's wedding" är lite väl tunt för att driva en hel film, men det är heller inte bröllopsbestyren som är filmens kärna. Genom hela filmen får vi en bild av ett vardagsliv där mycket av det vi tar för givet inte alls är självklart. Bara det att inte kunna röra sig fritt vart man vill på grund av gränsposteringar, hotande bombdåd och liknande ställer till bekymmer. De späder dessutom på den känsla av ständigt närvarande hot som genomsyrar hela filmen.

Var och varannan person är tungt beväpnad, en kvarglömd plastpåse behandlas som en möjlig bomb och skjuts i småbitar med mera. I en mycket tydlig scen kommer Rana gående på en väg utanför Jerusalem. Smågrabbar står på ena sidan av vägen och kastar sten på soldaterna på den andra sidan. Soldaterna i sin tur besvarar de flygande stenarna med automateld. De som ska ta sig fram på vägen får springande försöka ta sig oskadda sig genom den dubbla beskjutningen bäst de kan.

Vapen, hot, förstörelse och död - det är inget ovanligt utan är vardagen för personerna i "Rana's Wedding" och det är denna vardagsskildring som gör filmen sevärd. Till detta ska man lägga ett underbart foto av nederländska Brigit Hillenius och vissa intressanta bildlösningar. Å andra sidan får vi göra avdrag för en viss seghet i berättandet, många och långa transportsträckor och en ganska svag karaktärsskildring. Slutsumman i poäng räknat hamnar i mitten med tre russin.

© Andreas Hallgren
2003-01-28Originaltitel: Al Qods Fee Yom Akhar
Palestina/Nederländerna, 2002
Regi: Hany Abu-Assad
Med: Clara Khoury, Khalifa Natour, Ismael Dabbag, Walid Abed Elsalam, Zuher Fahoum m.fl.

Genre: Drama, Krig, Romantik
Teman: GFF2003


Ingår i följande teman


GFF2003

     

Dela |