The Polka King (2017)

Tragikomiskt om välmenande skojare

3 russin

Ja, det här var ju så lagom roligt. Eller tragiskt och komiskt och lite lagom absurt i ungefär samma utsträckning. Är det en sann historia värd att följa? För en sådan annonseras omedelbart att det är frågan om. Och, till skillnad från exempelvis det famösa exemplet i ’maybe not so much based on a true story after all’-genren ”Fargo”, så understryker eftertexterna med diverse exempel den verkliga bakgrunden till berättelsen.

Det handlar om en polskfödd polkamusiker som har en dröm. Eller flera drömmar. Att bli något större och viktigare och ge sin fru något ännu bättre. Att driva ett band och en liten souvenirbutik ger inte det rikliga klirr i kassan som herr Jan Lewan egentligen eftersträvar. Han börjar ta emot investeringar från sina beundrare, främst äldre par. Det är i strikt mening inte lagligt men bollen sätts i rullning. Insatserna blir högre. Alltmedan polkabandet fortsätter turnera så läggs andra aktiviteter till menyn. Men det kommer inte oväntat att snurra lite för fort…

Med Jack Black i huvudrollen understryks givetvis de komiska sidorna hos en skojare som egentligen bara vill väl men inte riktigt vet var gränserna går. Man kan fråga sig om det här blir för mycket av lyteskomik och billiga poänger, men i grunden är det också en liten sedelärande historia om den amerikanska drömmen med dess risker och frestelser. Det går inte riktigt att tycka illa om en man som bara vill sprida lite glädje, helst tjäna lite pengar på det också men hela tiden känner behovet av att bevisa något, inte minst för sin ständigt kritiserande svärmor. Ja, hur skulle världen se ut utan svärmödrar?

Men det här är också berättelsen om en hustru (Jenny Slate) som vill stå vid sin man i alla väder, men själv tycker sig förminskas i processen och påminns om sin egen brist på identitet av omgivningen. Vilket i sig leder vidare till nya projekt och risktaganden för paret. Filmen visar en distanserad hållning till överdrivet svärmeri men vill samtidigt hylla dem som vågar drömma men inte riktigt låter förnuftet hänga med. Den underliggande frågan som ställs är kanske: vad vore världen utan sådana som den här mannen? Förmodligen mer förnuftig och välordnad, men kanske lite tråkigare också.

© Johan Lindahl
2018-02-10

©Netflix

Originaltitel: The Polka King
USA, 2017
Regi: Maya Forbes
Med: Jack Black, Jenny Slate, Jason Schwartzman, Jacki Weaver, J.B. Smoove, Robert Capron, Willie Garson, Vanessa Bayer

Genre: Drama, Komedi
Svensk biopremiär: 2018-01-12     

Dela |