These Final Hours (2013)

Kort men konsekvent katastroffilm med starkt slut

4 russin

Allt är på väg att ta slut. Allt. En världsomspännande katastrof är på väg att hända eller har redan hänt. Australien väntar på effekterna, att dessa ska märkas av konkret även där. Just det konceptet kan kännas igen från en del andra katastrofscenarier. Som i ”På stranden”. Men nu är processen snabbare. Det handlar om timmar. Timmar som kan tillbringas på olika sätt. Inte alltid de mest konstruktiva.

Den här annalkande katastrofen verkar ta fram det absolut sämsta hos många medborgare, alltmedan en isolerad radioreporter förklarar vad som redan försvunnit från planeten för alltid. En kille av det synbart mer planlösa slaget tänker sig att möta änden med så lite smärta som möjligt. Dra till en fest och bli hög. Men under sin problematiska tripp dit genom ett akut preapokalyptiskt Perth räddar han livet på en bortrövad flicka och får ett nytt syfte med sitt liv. Vad som nu återstår av det. Flickan å sin sida verkar trots den prekära situationen på något sätt oskuldsfullt omedveten om precis hur illa det är ställt. Eller är hon ovanligt brådmogen och accepterar den extrema situationen som den är?

Så. Vilda fester eller bönemöten. Undergångshedonism och existentiella grubblerier om vad som kan komma efter. Roa sig kungligt medan man kan eller ett parti rysk roulett. Göra slut på allt i förväg för egen hand eller förbereda sig för en annan tillvaro i form av prepping? Planera eller resignera. Vad betyder familjen i stunder som denna? Och vilka personer är överhuvudtaget viktigast i ditt liv?

Scenariot och den här grundläggande idén om hur vi kan komma att möta det definitiva slutet är naturligtvis inte unika i sig. Det finns mycket att jämföra med. Men ”These Final Hours” gör mycket på kort tid. Klockar in på strax över 80 minuter och det räcker. Färgerna är till synes begränsade. Det solstekta landskap som snart ska bli än mer stekt, det är inte sepiabrunt men ibland närapå. En obarmhärtig orange omgivning till en snabbt döende civilisation där många är påfallande ensamma och övergivna, synligt desperata eller till synes stoiska oavsett om de är tillsammans med andra eller inte. Och filmen är konsekvent, med ett slut där det borde vara nästintill omöjligt att inte empatisera med de personer vi lärt känna, oavsett vad vi tyckte om dem när filmen började.

© Johan Lindahl
2018-03-21Källa: Njutafilms

Originaltitel: These Final Hours
Australien, 2013
Regi: Zak Hilditch
Med: Nathan Phillips, Angourie Rice, Jessica De Gouw, Daniel Henshall, Sarah Snook, Kathryn Beck, Lynette Curran

Genre: Drama, Sci-fi, Thriller
Teman: Undergångsveckan 2018


Ingår i följande teman


Undergångsveckan 2018

     

Dela |