Bright (2017)

Bitvis underhållande bombasmer

2 russin

Ja, vad hade jag väntat mig egentligen? Av trailern att döma snarare något allmänt vimsigt med en del övernaturliga inslag och undertoner om rasism och gängbildning i en myllrande, bullrande storstad.

”Bright” har lite mer av varje vara än jag föreställde mig. Mer svordomar - definitivt, mer allmänt grovt språk och grovt våld. Överhuvudtaget lite mer av en allmänt barnförbjuden karaktär. Resultatet som helhet skulle kunna kallas en riktig röra. Exakt vilken målgruppen i första hand är kan man grubbla över. Ändå är det en ganska underhållande röra, trots eller tack vare filmens ofta totala inkonsekvens på alla plan.

Ibland ger filmer känslan av att en kommitté skrivare samlats i ett rum med ett antal idéer och en begränsad tid att välja. Med följden att inget kastas och allt kommer med. Lite av den känslan, eller inte så lite, frammanas av ”Bright”. Som nu tydligen bara ska ha en manusförfattare vid namn Max Landis. Han ligger bland annat bakom serien ”Dirk Gently’s Holistic Detective Agency”, som många tycks avguda, men vars första avsnitt gav mig en huvudvärk som avskräckt från fortsatt följande. Jag kan ha fel i det fallet.

Här finns som brukligt även ett stycke regissör: David Ayer som bland annat svarat för ”Suicide Squad”. Och en herr Will Smith i huvudrollen som skjutglad polis i Los Angeles. I den verklighet som beskrivs förekommer även älvor och orcher - de där fula figurerna som vi torde förknippa med den mörkaste sidan i ”Sagan om ringen”. Även här har orcherna mycket dåligt rykte. Och den enda av sin ras som släppts in i poliskåren råkar vara bilåkarpartner på fältet med Smith.

En trollstav. Poliskorruption. Noomi Rapace som dirigent för en demonisk dödskult. Gatugäng och uppgörelser men efterhand en allt starkare fantasykaraktär på alltihop. En streetsmart Smith som inte tappar sin sarkastiska mask trots alla osannolika händelser han genomgår. Det smäller och dundrar, Los Angeles-natten lyses upp av betydligt mer än bara trafikljus och reklamskyltar. Det blir verkligen en generös överdos av allting. Och allt spårar egentligen ur. Ändå ganska underhållande på sina speciella villkor. Går det här att betygsätta överhuvudtaget? Ska det rekommenderas och till vem? Det enklaste svaret är att du själv tar reda på om det här är något för dig. Men skyll inte på mig om det inte var det.

© Johan Lindahl
2018-01-07

Foto: Clubhouse Pictures/Netflix
Ännu en dag på jobbet för ännu ett omaka par poliser, som i det här fallet önskar att alla andra kunde tagga ner lite. Inte minst Noomi Rapace.

Originaltitel: Bright
USA, 2017
Regi: David Ayer
Med: Will Smith, Joel Edgerton, Noomi Rapace, Edgar Ramírez, Lucy Fry, Veronica Ngo, Alex Meraz, Happy Anderson, Ike Barinholtz, Margaret Cho, Jay Hernandez

Genre: Action, Fantasy, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2017-12-22     

Dela |