Loving (2016)

Lågmäld film om historiskt äktenskap

3 russin

- Du visste bättre.

Visst borde han kanske det, ha vetat bättre. Eller så visste han precis vad han gjorde, men räknade inte med konsekvenserna. Dock, det handlade om kärlek. Ganska enkelt egentligen. En kärlek som sedan kommer att leda fram till förändringar av lagstiftningen i hela USA. Sådana berättelser är populära. Särskilt där. Att vinna mot alla odds, vanliga enkla människor som gör skillnad. Vad kan vara mer upplyftande? Nu, är det här på gott och ont en väldigt vardagligt orienterad återblick på en aningen annorlunda tid, inte alltför längesedan.

”Loving” berättar om paret med just det efternamnet som i slutet av 1950-talet ingår äktenskap över rasgränserna. Själva ceremonin genomförs i huvudstaden Washington DC, där den är laglig. Vid återvändandet till landsbygden i Virginia börjar problemen på allvar. De kastas in i en fängelsecell och tvingas göra avbön. Alternativet som ges efter uppgörelse i domstol är att de lämnar delstaten om de vill fortsätta leva ihop. Men under de år som filmen utspelas förändras landet sakta men säkert i grunden. Medborgarrättsrörelsen tar fart och till slut får även det här parets förhållande en tyngd som få andra förhållanden.

Ändå är de så vanliga och opretentiösa. Det understryks i filmen. De vill bara leva tillsammans och bilda familj, bygga sitt eget hus och sin egen tillvaro nära sina respektive anhöriga ute på vischan. Det är mycket som växer fram efterhand i filmen, som avgjort inte är de stora gesternas drama. Snarare vad man kan kalla en långsamt brinnande film som tar avstamp i det personliga, för att sedan nå fram till det principiella och betydelsen av vad deras utmaning av systemet innebär. Men det är en resa dit.

Båda två, maken Richard (Joel Edgerton) och makan Mildred (Ruth Negga) framställs som just det man kan anta att de var. Åtminstone enligt de återgivningar jag hört i diverse podcaster och andra forum. Han vill vara en försörjare för sin familj utan att besvära någon annan. Att han som vit umgås med svarta är ingen grej. Det har fallit sig naturligt av omständigheterna. Hon är i grunden också en privat person, men inser efterhand möjligheterna när paret kan få stöd av organisationen ACLU för att få en förändring till stånd. En som inte bara påverkar dem utan människor i hela landet.

Som sagt, det här blir aldrig de stora braskande, historiska rubrikernas berättelse. Inga reella raskravaller eller utpräglade våldssekvenser finns med egentligen. Men en viss hotfullhet letar sig ändå in och tydliga trakasserier från till exempel lokala polisen finns med i bilden. Attityder om vad som anses naturligt. Och en påminnelse om hur mycket som kan hända på ganska kort tid. Åtminstone i perspektiv. Det är något vi tar med oss från ”Loving”.

© Johan Lindahl
2018-01-07

Film © 2016 BIG BEACH, LLC. All Rights Reserved.
Ung kärlek. Med vissa förhinder i 1960-talets Virginia, visar det sig.

Film © 2016 BIG BEACH, LLC. All Rights Reserved.
Bilda familj över rasbarriärerna är OK i vissa amerikanska delstater, men långtifrån alla, under den period då ”Loving” utspelas.

Originaltitel: Loving
Storbritannien/USA, 2016
Regi: Jeff Nichols
Med: Ruth Negga, Joel Edgerton, Terri Abney, Alano Miller, Marton Csokas, Sharon Blackwood, Chris Greene, Bill Camp, David Jensen, Nick Kroll, Jon Bass, Matt Malloy, Michael Shannon

Genre: Drama, Historia, Romantik
Svensk biopremiär: 2017-02-03
Hemmabio: 2017-08-14     

Dela |