The Shack (2017)

Intressanta idéer i förflackad film

2 russin

En väderbiten pocketupplaga av boken har legat hemma ett tag nu och samlat damm. Någon lånade ut den till mig häromåret (och kanske rentav saknar den? Jag kanske borde kolla med vederbörande). Verkar intressant, men det har fortfarande inte blivit av att läsa den. Någon gång ska det väl bli av. Det centrala konceptet hade jag därför bara vagt klart för mig nu. Den nämnda romanen från 2007 av kanadensaren William P. Young ska ha sålt i miljonupplagor men också väckt vissa kontroverser, något som man kan ägna en del av tiden åt att grubbla över. I första hand skulle det handla om en mer fundamentalistisk form av kritik mot teologin, alltså bilden av Gud och bibliska doktriner, som representeras. Hur mycket av det som verkligen kommer fram i filmen, kan diskuteras.

Här finns i alla fall idéer. Filosofiska tankar om existensen själv och inte minst om att bearbeta sorg. Och vad meningen med allting är. Men nu handlar filmer och berättelser inte bara om bra idéer utan om hur de presenteras och hur övertygande de framstår. Och ”The Shack” tarvar en del processeringstid efteråt . Vad är det som fungerar? Vad är det som stör? Man kan diskutera om det är syftet som räknas. Viljan och känslan av att det är en film som trots allt inte faller tillbaka på de enklaste av intriger utan ändå har något ärligt utforskande över sig, kanske framför allt i frågan om vad försoning i olika former innebär. Samtidigt är det knappast den mest fantasifullt iscensatta av originella berättelser. Den är lite svår att bli klok på. Inställsam och provokativ. Till synes inställd på att fördjupa och söka sanningen, men samtidigt undvikande och förskönande på ett sätt som tar udden av den tilltänkta effekten.

Storyn, i den mån den kan sammanfattas enklast och minst spolierat: Mackenzie ”Mack” Phillips (Sam Worthington) är en man med en svår barndom bakom sig. Trots allt har han som vuxen en till synes lyckad familj och en ganska stabil tillvaro, men mycket mörker kvar inom sig. Och något ont har drabbat familjen. Något obearbetat som kräver en tripp ut i skogen för att återvända till en plats han egentligen borde vilja hålla sig ifrån. Där väntar en högst oväntad upplevelse som inbegriper eviga existenser. Och självrannsakan.

Men prioriteringen att nå fram till en utvald kärnpublik - vilken den nu egentligen är - verkar hämma filmen. Det tar tid att komma någonvart och visuellt är linsen lite väl softad. Enstaka scener har mer nerv men annars är just detta - alltså nerv - något som inte riktigt infinner sig i önskvärd utsträckning. Tyvärr är det svårt att komma ifrån känslan av att ”The Shack” mer liknar en direkt-för-TV-film från, säg tidigt 1990-tal, än en ’riktig’ film av i dag. Synd.

© Johan Lindahl
2017-11-11


- Sky's the limit, you know. Actually it isn't, which is one of many profound truths about life we're about share in this very, very important picture...

Originaltitel: The Shack
USA/Kina/Hong Kong/Storbritannien, 2017
Regi: Stuart Hazeldine
Med: Sam Worthington, Octavia Spencer, Tim McGraw, Radha Mitchell, Megan Charpentier, Gage Munroe, Avraham Aviv Alush, Sumire, Alice Braga, Graham Greene, Amélie Eve

Genre: Drama, Fantasy
Hemmabio: 2017-08-18     

Dela |