Baby-bossen (2017)

En i mängden

2 russin

Tim älskar livet som enda barnet. Lillebrorsan som en dag dyker upp förstör allt. Han kräver all föräldrarnas uppmärksamhet. Ingen mer saga och favoritsång (Blackbird!) på kvällen. Att nykomlingen är boss visualiseras med kostym och en blick som vet allt. Föräldrarna verkar inte reagera på det nämnvärt.

Babybossen är också arrogant och lillgammal och verkar inte alls inställd på fred. När Tim upptäcker att han dessutom kan prata och verkar ha ett hemligt uppdrag blir det inte mycket bättre. Uppdraget går ut på att med tveksam hjälp av mer normala bebisar bemöta konkurrensen från gulliga valpar. Lite krystat, ja. Givetvis måste bröderna samarbeta och Tim blir invigd i fantastiska hemligheter.

- Om folk visste var bebisar kom ifrån skulle de aldrig vilja skaffa en. Samma sak med varmkorv förresten.

Kan Tim lära lillebror att vara lite mer som ett barn? Och kan han själv lära sig cykla utan stödhjul? Och kan de hindra Skurken från att sätta sin plan i verket? Och bryr man sig egentligen?

Det är mycket rumphumor, 'roligt' våld och vissa fyndigheter. Mer "Husdjurens hemliga liv" än uppenbara graalen "Toy Story". Som så många filmer i genren presenteras en värld med en rejäl twist, men de (eller författaren till den av mig olästa bokförlagan) har liksom inte orkat göra så mycket av konceptet. Här företas inte mycket till världsbyggande eller historieberättande. De verkar inte särskilt övertygade av sin egen story och jobbar som kompensation på att distrahera med småroliga infall med sikte på snabbt borttonande smågarv, för att sedan på klassiskt vis försöka jobba med Känslor efter den uppskruvade finalen.

Det känns som förstlingfilmen från något uppstickarbolag som inte riktigt hittat formen än. Tom McGrath har dock en lång karriär som animator och regissör bakom sig, med sköna filmer som "Madagascar" och "Megamind" på resumén. "Babybossen" har ungefär samma ton, och lite samma sorts instuckna vuxenskämt i förbifarten, men känns överlag mer opersonlig, formelartad och gagorienterad än de nämnda filmerna. Den här kan man hoppa över utan att missa något särskilt.

© Anders Lindahl
2017-09-23

© Dreamworks

Originaltitel: The Boss Baby
USA, 2017
Regi: Tom McGrath

Genre: Animation, Barnfilm, Komedi
Hemmabio: 2017-09-04     

Dela |