A Cure for Wellness (2016)

"You can check out any time you like, but ..."

3 russin

- Clearly he's lost his mind.

Styrelseledamot i stora Wall Street-firman skickar ett filosofiskt brev från ett 'spa' i Schweiz. Ung streber skickas dit för att hämta honom, mot hans vilja om så krävs, så att en stor affär kan avslutas. Dane DeHaan är fängslande som den ambitiöse Lockhart, inte helt olik Martin Wallström i "Mr Robot". Hemsökt blick, lätt sprucken röst. Han jagar framgång men har starka personliga skäl att ifrågasätta den jakten.

Stället är mysko, ingen mobiltäckning, gästerna trivs men byborna är fientliga. En makalöst skildrad bilolycka tvingar Lockhart att stanna kvar ett tag i den förment välvillige doktor Volmers vård. Jason Isaac gör sin allt viktigare roll med förväntad bravur och karisma. I övrigt är galleriet befolkat av mindre internationellt kända förmågor, däribland ett par svenskar (Magnus Krepper och Tomas Norström).

Stämningen är välbekant men helt uppslukande. Gore Verbinski har hittat en klockren stil där Kubrick möter Polanski. Rolexen stannar, liksom själva tiden verkar ha stannat. Sanatoriet och behandlingarna andas sekelskifte. Och det är något konstigt med vattnet. När Lockhart träffar föremålet för resan verkar denne faktiskt kunna tänka sig att följa med men 'Ingen åker någonsin härifrån', som den mystiska unga Hannah säger. Hannah (Mia Goth, ja hon heter så) är ett 'specialfall', inte en av de äldre, förmögna människor som rest dit för att bli botade. Vad är egentligen botemedlet, undrar man? Och kanske framför allt, vad är sjukdomen?

I byn, dit Lockhart vid ett tillfälle drar med sig Hannah, pratar alla hyfsad engelska och lyssnar på modern musik som känns märklig efter en tid uppe på berget. Respekten eller rädslan för herrskapet på berget är dock uppenbar när en situation urartar och Volmer gör ett sällsynt gästspel bland kreti och pleti.

Osnygga, nakna människor men betagande utsikt över Alperna. Klaustrofobisk vattenterapi som får behandlingen i "The Jacket" att kännas mysig. Liksom i "Shutter Island" rör vi oss genom ett mysterium som gradvis både klarnar och tätnar. Lockhart smyger runt med kryckor i jakt på svar han kanske inte vill ha. Tandlossning och lik som ser ut att smusslas ut. Vad är grejen? Galen eller inte, vad är syner skapade av behandlingen ('Gifter som lämnar kroppen') och vad är inblickar i en enorm konspiration? Bekant. Men effektivt. Med ett smittande musikaliskt tema.

Slottet är en grandios miljö som gör mycket för att hålla intresset uppe. Den scenografiska grundbulten är Burg Hohenzollern i Tyskland, en nog så slående plats även utan kompletterande foto på andra platser och rena scenbyggen. Handlingen är som gjord för att dela tittarskaran men visuellt är det odiskutabelt genomarbetat. Troligen är det årets snyggaste film. Med den bästa titeln. Det mesta i övrigt är öppet för debatt. För lång? För flitigt bruk av klassiska teman vid sidan av helt vrickade, egna påhitt? Eller är dessa svagheter i själva verket styrkor?

Läskigt är det i alla fall. Tandläkarskräck eller ålfobi, eller för den delen en rädsla för glasskärvor; här finns något för alla. Men att filmen ska sluta som en bombastisk och delvis grotesk skräckfilm är länge mindre uppenbart än några av de twistar som planterats. Verbinski lägger alltså inte fingrarna emellan när säcken ska knytas igen. Plötsligt känns Argento som husguden. Det är helt galet och på något sjukt sätt helt rätt. Och slutbilden är klockren. Håller det? Hänger det ihop? Tillräckligt, tror jag. Och bryr mig kanske inte så mycket som jag borde, för det här är en riktig tripp. För den som gillade både "The Lobster" och "Crimson Peak", kanske man kunde uttrycka det.

"A Cure for Wellness" gick tydligen back på bio, hur snygg den än är, och det är nog inte så överraskande. Den är inget säkert kort, inget som det är lätt att enas kring i biotablån, men jag tror att den kan få en hyfsad karriär som påkostad men kultig snackis på hemmabio. Jag hoppas det, så att modet inte sinar hos studiorna att låta regissörerna ta ut svängarna ordentligt ibland.

© Anders Lindahl
2017-06-25

© 20th Century Fox
Dane DeHann försöker leka detektiv på kryckor i "A Cure for Wellness".

© 20th Century Fox
Utsikten är fin men behandlingarna synnerligen alternativa.


- Lite på mig. Jag är en välvillig läkare som bara vill hjälpa dig.
Jason Isaacs slår på charmen.

Originaltitel: A Cure for Wellness
USA / Tyskland, 2016
Regi: Gore Verbinski
Med: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth, Harry Groener

Genre: Mystery, Skräck, Thriller
Svensk biopremiär: 2017-02-17
Hemmabio: 2017-06-26     

Dela |