Photographing Fairies (1997)

En vacker och gripande film

4 russin

"Photographing Fairies" är ingen stor film. Den är ingen milstolpe i filmhistorien och den kommer antagligen inte att sätta outplånliga spår i betraktaren. Den har heller inga sådana pretentioner. Men det är en vacker liten film som kanske för en liten stund kan få dig att tro på andra världar bättre än vår egen. Det är också en gripande berättelse om människors försök att leva sina liv så gott det går och försöka hitta ett uns av lycka även i de mörkaste stunder.

Agerandet är återhållsamt och utan stora gester. Möjligtvis kan man tycka att Toby Stephens gestaltning av huvudpersonen, fotografen Charles Castle, stundtals är lite väl blodfattig, men samtidigt är det passande på något vis. Hans karaktär går efter hustruns död i en sorts dvala där ingenting berör honom nämnvärt. Filmen utspelar sig under ett krig och detta sätter naturligtvis sina spår i människorna. Alla bär de på en stor sorg av en eller annan anledning, och var och en har sina egna sätt att bearbeta, eller bara bära på, sin sorg. Detta är något som gör filmen så levande och rik i personskildringen. Karaktärerna känns som riktiga människor av kött och blod.

Filmen är också visuellt vacker, med ett skönt foto av John de Borman och med snygga specialeffekter som används sparsmakat och på rätt sätt; för att tjäna berättelsen och inte för sin egen skull.

"Photographing Fairies" är, såvitt jag vet, regissören Nick Willings debutfilm och om detta är något att gå efter så lovar det gott för framtiden. Han har efter denna film gjort två filmer för TV; "Alice in Wonderland" och "Jason and the Argonauts", vilka båda tyder på att Willing har ett stort intresse för filmens visuella möjligheter. Jag ser fram emot kommande verk från denna regissörs hand.

© Andreas Hallgren
2000-10-15Originaltitel: Photographing Fairies
Storbritannien, 1997
Regi: Nick Willing
Med: Toby Stephens, Frances Barber, Philip Davis, Ben Kingsley, Rachel Shelley m.fl.

Genre: Drama, Romantik     

Dela |