Fantastiska vidunder och var man hittar dem (2016)

Spektakulär men inte helgjuten första del

3 russin

Det är 1920-tal i den värld där långt senare en viss Harry Potter ska födas till ett dramatiskt liv. I Europa härjar inte Voldemort utan en annan elak trollkarl vid namn Grindenwald. Och i staterna försöker somliga mugglare (som kallas 'nomags' av magiskt begåvade jänkare) uppmärksamma folket på faran med häxor.

Newt Scamander, som anländer till New York med sin nyfikna uppsyn och sin fantastiska väska (men per helt vanlig båt), har dock sina egna planer. Han samlar på, och skyddar, magiska väsen. Inte vättar och jättar, utan sådana som mer motsvarar djur. Han vill ingen något illa och vill verkligen inte orsaka, eller hamna i, tumult på andra sidan Atlanten. Några av de märkliga kreatur som huserar i Scamanders väska, i de vitt skiftande miljöer som också ryms där, lyckas dock rymma. Detta sammanfaller med magiskt präglade dåd som skakar staden och för de lokala magimyndigheterna ligger det nära till hands att anklaga nykomlingen.

Kowalski, en sympatisk herre nyss hemkommen från Europa med drömmar om att starta ett bageri, presenteras burdust för en helt ny värld genom att vara på fel plats vid fel tillfälle och invigs i ting som inte ens alla trollkarlar känner till. Fröken Goldstein, en före detta auror som hamnat på onåd, och hennes tankeläsande syster kompletterar det goda segmentet i persongalleriet. Vilka är då dummingarna?

Samantha Morton är en relativt behärskad representant för den organiserade rädslan. Hon och hennes sällskap framstår som dystra puritaner och har rentav namngivit sig efter Salem, en plats känd bara för en enda sak. Hennes adopterade son har samtidigt smygvärvats av en högt uppsatt trollkarl vid namn Graves (Farrell i lågmält pondusläge) för att identifiera vad han hävdar är ett mycket kraftfullt barn i deras mitt.

Det är mer "Men in Black" än någonsin i detta återbesök (eller förbesök) i 'Harry Potters värld', långt innan sagde Harrys födelse. Här återfinns typiska Rowling-teman som magisk byråkrati och faran med fördomar, men också en bunt nya koncept i en historia som kanske försöker presentera lite för mycket på en gång. Om det ska bli en lång svit av det här kunde de gott behållt några idéer och karaktärer till senare filmer.

Men huvudnumret är alltså vidunder. Faktum är att jag inte blir så förtrollad av just dessa skapelser. Likt de varelser som Hagrid och andra förevisar på Hogwarts duger de till krydda och komik, om du frågar mig, inte hela maträtten. De är för övrigt lika ofta frånstötande som förtrollande. Och det är aldrig särskilt roligt när ett brunstigt djur jagar en människa, kan ingen berätta detta för alla som skriver filmmanus? Men när Scamander hamnar i svårigheter och använder sina kreatur som hjälpredor och vapen blir det ändå ganska kul att se. Det är också roligt att se Eddie Redmayne i något oförblommerat eskapistiskt efter alla hyllade dramaroller.

Det är en spektakulär film med ett ofta behärskat tonfall. Det finns ett påfallande lugn över många dialoger, hur märkliga ting de än kretsar kring. Men filmen som helhet höjer sig sällan över häftiga scener och ytliga glimtar in i en mysig subkultur. Karaktärerna är mer småsympatiska än engagerande och man lär egentligen inte känna dem. Det är för övrigt knappt heller en familjefilm, med sina mörka teman och bitvis otäcka scener.

Sista tredjedelen präglas av storvulen dramatik och starka känslor som de egentligen inte lagt grunden för. Det känns lite oproffsigt berättat, hur många Potter-veteraner som är inblandade bakom kameran.

Mja, lite besviken blev jag allt. Men det kanske är en sådan där film man tycker funkar bättre vid andra titten. Och här finns tillräckligt med ögongodis för att motivera en sådan.

© Anders Lindahl
2017-05-03Originaltitel: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Storbritannien, 2016
Regi: David Yates
Med: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jon Voight, Carmen Ejogo, Colin Farrell

Genre: Äventyr, Fantasy
Hemmabio: 2017-03-27
Teman: Harry Potter


Ingår i följande teman


Harry Potter

     

Dela |