Moln över Sils Maria (2014)

På jakt efter den sannaste konsten

3 russin

Ungdom kontra erfarenhet. Celebritet med föredettingstatus. Finkultur och populärkultur. Samt inte minst allehanda funderingar kring vad konst och kultur egentligen betyder. Regissör Assayas vill klämma in en hel del åtminstone halvt existentiella tankar och konfrontera olika ståndpunkter, inte minst i frågan om just ungdomens entusiasm och driv jämfört med erfarenheten och eventuellt dyrköpta visdomar som en något äldre person samlat på sig.

Det är inte så tokigt. Vi kan ta för självklart att veteranen Juliette Binoche kommer att glänsa i rollen som just en erfaren aktris som nu möter en ny utmaning. Eller kanske en nygammal utmaning. Att återvända till en paradroll, en smula motvilligt. Eller rättare sagt, den motsatta rollen. Maria (alltså Binoche) har en gång fått sitt genombrott som en ung förförerska, eller vad nu rollen egentligen innebar. Nu får hon erbjudandet att spela rollen som den förförda, eventuellt utnyttjade äldre kvinnan i en relation som förgör just den äldre. Eller - vad handlar pjäsen egentligen om? Återvändandet till dramat tvingar Maria att skärskåda de finstilta detaljerna. Det framkommer inte minst under de repetitioner, eller inläsningsövningar, som veteranen företar med sin yngre assistent Valentine i en stuga uppe i de schweiziska alperna.

Valentine spelas av Kristen ”Twilight” Stewart. Och det kanske är viktigare att framhålla att hon matchar Binoche med den äran. Det är ibland svårt att veta var repetitionerna börjar och slutar och var deras egna synpunkter och arbetsdynamiken dem emellan börjar tränga sig in i dialogerna. Var går gränsen? Och det är väl en del av filmens metaspråk. Det här med hur konsten och livet krockar med varandra. Filmspråket och inte minst dialogen är omväxlande subtilt och yvigt. Även den yngre talangen (Cholë Grace Moretz) som tagit över Marias gamla roll, har sin egen historia och en status uppbyggd på kortare tid. Med en dos skandaler inblandade.

Här syns filmens pretentioner ganska tydligt, att jämföra det som var med det som är. Den kändiskultur som uppstått med de nya medierna. Skillnaderna i referenser, hur man läser av konstverk och berättelser beroende på var man själv befinner sig i livet. Och hur överdriven självupptagenhet kan resultera i krossade relationer och oanade konsekvenser. Men i grunden är ”Moln över Sils Maria” ändå en ganska positivt inriktad historia om hur man lär sig av livet och förhoppningsvis blir lite visare. Eller blir man? Och blir livet per definition bättre bara genom ökad klokskap och visdom?

© Johan Lindahl
2017-05-26Källa: Njutafilms

Originaltitel: Clouds of Sils Maria
Frankrike/Tyskland/Schweiz, 2014
Regi: Olivier Assayas
Med: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Lars Eidinger, Johnny Flynn, Angela Winkler, Hanns Zischler, Brady Corbet

Genre: Drama     

Dela |