Big Little Lies (2017)

Komplikerade relationer i Kaliforniens kustland

4 russin

Barnskådespelarna, till att börja med. Deras insatser kan i värsta fall sänka eller rentav dränka ett drama. Men det verkar vara en av de där detaljerna som blivit rätt den här gången. Jag är mer än aningen imponerad av förmågorna i åldrar från, gissar jag, sex-sju års ålder och uppåt. De som ska försöka överleva i en serie där de vuxna som styr, inte alltid bär sig åt som de bästa av förebilder.

Greppet med att vi vet att ett brott har begåtts och fallet utreds, samtidigt som vi framför allt följer bakgrunden och vad som kan ha lett fram till detta dåd - det är knappast nytt. Man skulle kunna räkna upp ett antal exempel från både film- och seriesammanhang, men det viktiga är vad man gör med det. Med utgångspunkt från ramhandlingen och de här glimtarna vi ser om den pågående polisutredningen och korta klipp med uttalanden från personer som annars vistas i handlingens periferi, skvallrar om att någon förmodligen framträdande person i stadens societetsliv har fått sätta livet till. Men vem? Och varför?

Allt utspelas i någon mindre sovstad med förhållandevis, eller kanske rentav extremt övergenomsnittligt välbemedlad befolkning vid den kaliforniska kusten. Rivalitet, svartsjuka och ett antal i varandra invävda konflikter och komplicerade relationer rullas upp. Det som kan verka mer tydligt inledningsvis, vad gäller vilka som är lättast att sympatisera med respektive antipatisera emot, blir efterhand lite mindre självskrivet. Det vill säga mer nyanserat.

Serien förhandssåldes in som en av de mest stjärnspäckade i utbudet detta år. Och det stämmer väl. Är det nu det som är den huvudsakliga attraktionskraften eller av avgörande betydelse att vi lyckas tänka bort vilka som personifierar och porträtterar de här personerna? Det är i alla fall inte oväntat väldigt välspelat i stort sett rakt över hela brädet. Alltså inte bara av de där barnskådespelarna jag nämnde tidigare.

Efter ett antal avsnitt utkristalliserar sig en del tendenser tydligare. Dels att kvinnorna är kärnan i konflikten - och det handlar om kvinnor med synnerligen starka viljor. Men det blir också alltmer tydligt att alla får flera dimensioner. Som i bra drama ska det inte vara så enkelt att koka ner enskilda personer till någonting statiskt och skrivet i sten. Alla är dubbla. Eller mer än dubbla. Framförallt förhållandet mellan Nicole Kidmans och Alexander Skarsgårds karaktärer är en riktigt turbulent och utmanande historia i sig. Vad är det som håller dem samman? Och var kommer all ilska ifrån? Det här ger också framför allt Kidman en chans att glänsa och stå ut i en stark ensemble.

Är det nu David Kelley som är den verkliga hjärnan bakom detta? Mannen som förknippas med framförallt 90-talistiska publiksuccéer som ”Ally McBeal”, ”Advokaterna” och en del annat. Skapelser som jag aldrig fullt ut lyckades fästa mig vid, men som emellanåt fick goda vitsord för sina insikter i den mänskliga naturen. Här tycker jag i alla fall att man får en hel del insikter och aha-upplevelser.

Oförutsägbar. Och obekväm. Efterhand krånglas allting till mer och mer. Och ett välmående villasamhälle i ett vackert kustlandskap skärskådas in på benen. De inre organen. Demonerna som drar omkring mellan människorna och inom dem. Obehagliga konfrontationer. Allt berättat med den här lite uppstyckade tekniken och flera visuella finesser, snabba inblickar i det förflutna.

Sju avsnitt. Relationer att reda ut. Ett mysterium att lösa. Orsakssamband att organisera och analysera. Inte alltid den mest bekväma eller behagliga storfamiljen att följa. Just för att det tycks handla om priviligierade personer med fantastiska förutsättningar att leva loppan och ha det allmänt väl förspänt. Ändå lyckas de röra till det. Men det blir en vanebildande historia. Vad hände egentligen och varför? Vad säger det vi till slut får veta om mänskligheten? ”Big Little Lies” blir till slut ett av det här ännu unga årets, och när jag tänker närmare efter, ett av de senaste årens överhuvudtaget mest välskrivna dramer i serieformat. De har en vision och följer den. Till sitt mest logiska slut? Kanske. Kanske inte. Men åtminstone till ett som på sitt sätt tillfredsställer utan att stryka helt medhårs.

© Johan Lindahl
2017-04-23

Credit: hbonordic.com
Den amerikanska drömmen - med förhinder. Nicole Kidmans och Alexanders Skarsgårds respektive rollfigurer är inte de enda som har svårt att leva upp till idealbilden av ett äktenskap, trots till synes goda förutsättningar.

Credit: hbonordic.com
Engagerad. Envis. Intensiv. Irriterande... Allt beroende på vem man frågar i den ytligt sett idylliska enklaven där allt utspelas. Madeline (Reese Witherspoon) väcker blandade känslor.

Credit: hbonordic.com
Ny i stan? Så trevligt! Smekmånaden blir dock nästan obefintlig för den redan bekymrade ensamstående mamman Jane (Shailene Woodley).

Originaltitel: Big Little Lies
USA, 2017
Regi: Jean-Marc Vallée
Skapare/show runner: David E. Kelley
Med: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Adam Scott, Zoë Kravitz, James Tupper, Jeffrey Nordling, Laura Dern, Iain Armitage, Sarah Baker, Darby Camp, Santiago Cabrera

Genre: Drama, Kriminalfilm, Mystery, TV-serie
Hemmabio: 2017-09-25     

Dela |