Free State of Jones (2016)

Allvarsamt om det okända kriget i kriget

3 russin

- De fattiga utkämpar de rikas krig.
Säger någon. Huvudpersonen själv, om jag minns rätt. Så vad är nyheten? Här är utgångspunkten det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. De gråklädda mot de blåklädda. Syd mot Nord. Påvert samtränade och utrustade rekryter marscherar rakt fram på ett öppet fält rakt in i fiendens eld. Som det ofta ser ut, i alla fall i filmer om just det här kriget. Det slutar akut illa för många av dem. En man från Mississippi ser krigsinsatsen mot jänkarna från norr som tämligen tröstlös. Han deserterar och återvänder till sin hemsocken. Spåren av striderna syns även där, samtidigt som sydsidans patruller utarmar hembygden och kräver allt mer tribut från de ofta ensamma mammorna i stugorna.

Hur mycket verklighetsbakgrund finns i den här berättelsen? En del, visar det sig. För mer bakgrund kan man exempelvis hänvisa till artikeln ”The True Story of the ’Free State of Jones’” från Smithsonian Magazine (ja, den finns på nätet, i alla fall när detta skrivs). Rebellen Newton Knight fanns, men hans eftermäle varierar beroende på vem man frågar, åtminstone i hans gamla hemtrakter där artikelförfattaren intervjuat folk som antingen ser Knight som en kontrakulturell hjälte och förebild - eller en mytologiserad bondlurk som fått äran för en republik som i själva verket aldrig fanns. Filmen, regisserad av Gary Ross (mannen bakom rodret vid den första ”Hunger Games”-filmen) utgår i alla fall från den mer heroiska vinkeln. Utan att göra berättelsen till bara en sedelärande saga om ’seger mot alla odds’. För det är det inte.

Newton (en allvarsam, avglamouriserad Matthew McConaughey) tvingas gömma sig i träskmarkerna tillsammans med ett gäng förrymda slavar. Efterhand tillkommer även fler desertörer från sydstatsarmén. Alla är de laglösa och jagade. Rörelsen växer. Snart börjar de göra upp sina egna lagar och företar räder mot överheten i olika former. Dags att kräva sin rätt! Men det blir inte populärt överallt och det finns tveklöst ett pris att betala. Filmens huvudspår från 1860-talet avbryts med jämna mellanrum av korthuggna framåtblickar 85 år senare och en rättegång som på något sätt är kopplad till händelserna under inbördeskriget. Filmen stressar knappast fram sin historia. Grundtempot är ganska makligt. Samtidigt förekommer fragmentariska inslag och hopp i tiden som kan förvirra en aning.

- Man kan inte äga ett Guds barn.
Del av rebellernas filosofi - och teologi om man så vill. De tar Bibeln med i beräkningen när de motiverar sitt uppror som så småningom provocerar fram ett lokalt inbördeskrig. Här kommer kvinnor att ta till vapen och ibland även barn. Detta samtidigt som det stora nationella inbördeskriget fortfarande pågår. Vad kommer rebellerna att spela för roll i det? Kan de bli respekterade som armé med egen rätt, eller är tiden mogen att börja tänka på sig själva som en egen stat, en nation? De ledsagande principerna i det parallella samhälle som byggts upp är snarast socialistiska till sin natur.

Men den amerikanska historien går igenom flera faser under en kort period. Den stora bilden förändras och det är oklart vilka regler och rättigheter som egentligen gäller. Filmen ställer större frågor om detta. Den vill berätta om landets utveckling, om den federala makten kontra staternas egna lagar och så enskilda människor och familjer under en tid då mycket förändrades i grunden, men definitivt inte lika snabbt överallt. Tonen i stort är också ganska högtidlig. Här kan skönjas ett påfallande patos. Allt det är gott och väl, men ibland kunde filmen tjäna på lite mer driv och framåtanda i sig själv.

”Free State of Jones” känns i stora drag som en pedagogisk film med ett ärende. Inställd på att dela ett stycke historia som kanske inte så många känner till, men som hänger ihop med ett sammanhang vi tror oss ha hört en del om förut. Man kan påminnas om sådana detaljer som att republikanerna vid den här tiden framstod som det mer progressiva alternativet i amerikansk politik. Tiden går. Och eldvapen var något självklart för varje vuxen man att hålla sig med, alltså minst ett rejält skjutjärn per skalle. Tiderna förändras inte alltid lika mycket, åtminstone inte överallt.

© Johan Lindahl
2017-04-14

Källa: Noble Entertainment
En egen stat i södra Mississippi? Ingenting kommer gratis i den här historien.

Källa: Noble Entertainment
Som sagt. Ingenting kommer utan kamp.

Källa: Noble Entertainment
Finns det plats för kärlek också? Ja, det kan det göra emellanåt. Men även den kräver... Kamp.

Originaltitel: Free State of Jones
USA, 2016
Regi: Gary Ross
Med: Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali, Keri Russell, Christopher Berry, Sean Bridgers, Jacob Lofland, Thomas Francis Murphy, Bill Tangradi, Kerry Cahill, Joe Chrest

Genre: Action, Drama, Historia, Krig
Hemmabio: 2016-12-05







     

Dela |