Peter Pan: Tillbaka till Landet Ingenstans (2002)

Uselt hantverk skjuter Peter Pan i sank

2 russin

Barn ska inte ha så bråttom att bli vuxna. Det ska finnas tid att leka och fantisera och vara oansvarig långt upp i åldrarna och förhoppningsvis ska man aldrig helt släppa kontakten med barndomen hur vuxen man än anser sig vara. Detta är kärnpunkten i Disneys nya film om Peter Pan, Tingeling och de vilsna pojkarna i Landet Ingenstans. Och visst är det ett ämne som det är väl värt att göra en film kring. Men då får det nog göras bättre än vad Disney har gjort här.

Disney gör som bekant en hel del animerade filmer. En del är storfilmer som har en chans att hamna i företagets illustra klassikersamling. Stor möda, mycket energi, ännu mer prestige, storslagen marknadsföring och mycket pengar läggs på dessa filmer för att de ska bli "värdiga Disneyfilmer". Filmer i denna kategori innehåller ofta väl genomförd animation, gärna med en eller ett par nya grepp eller tekniska landvinningar. Andra filmer från Disney går nästan i smyg direkt till video utan några större åthävor från bolagets sida. En tredje kategori filmer är de halvstora Disneyfilmerna. Dessa går upp på bio, marknadsförs en del utan att man slår på den allra största trumman och drar väl oftast in hyggliga intäkter i kassan. Ur filmsynpunkt är de oftast inte särskilt intressanta eftersom de kör på i väl använda hjulspår utan att tänja på gränserna. Den nya filmen om Peter Pan tillhör denna sistnämnda kategori.

Senast Disney gjorde animerad film av J.M. Barries sagofigur Peter Pan var 1953. Då fick Wendy Darling (som heter Lena i den svenska översättningen) och hennes bröder Michael och John slå följe med den flygande Peter Pan till Landet Ingenstans. I den nya filmen har Wendy vuxit upp och blivit mamma och det är hennes dotter Jane som denna gång träffar på Peter. Jane har alltför snabbt tvingats bli vuxen på grund av det rådande världskriget och med bomber fallande över London har hon ingen tid för lek och sagor. Men naturligtvis dyker både Kapten Krok och Peter Pan upp och Jane får lära sig att vara barnslig och fantasifull ett tag till.

På animationsfronten ger inte Peter Pan anledning till några jubelrop. Bakgrunderna är väldigt detaljrika och välgjorda så all heder åt de personer som är ansvariga för dessa. Flygsekvenserna i filmen är också välgjorda, om än inte särskilt nyskapande. Den frisläppta "kameran" far runt i ett hetsigt tempo som påminner om Disneys tidigare film "Tarzan" och det fungerar här, precis som i nämnda film, ganska bra. I övrigt är animationen en besvikelse. Personerna är diffusa, karaktärslösa och lika platta i bild som i manus.

Att blanda in tredimensionella bilder i den traditionella animationen är någonting som Disney och andra animationsbolag regelmässigt har gjort under flera års tid, men det var längesen jag såg ett så oerhört klantigt hantverk som det som visas här. Animatörerna valde av någon anledning att skapa Kapten Kroks piratskepp med hjälp av 3D-grafik och det arbetet måste ha lagts ut på någon tillfällig praktikant på Disney Studios. Skeppet utseende och ljussättning rimmar illa med bakgrunderna och det är stelt som en dåligt animerad pinne. De ansvariga för den datorrenderade animationen borde genast åthutas och i skam få hänga med sina huvuden under lång tid framöver. För brist på kvalitetstänkande drar jag obönhörligen av ett russin i betyget.

"Peter Pan: Tillbaka till Landet Ingenstans" är alltså en mellanfilm från Disney. Ambitionsnivån verkar inte ha varit speciellt hög under framställningen av den och det avspeglar sig med all önskvärd tydlighet i slutresultatet. Filmen blir efter ett tag ganska seg vilket jag tror kommer sig av att karaktärerna är för ointressanta för att man ska bry sig om dem. Filmen har vissa roande poänger och hos den yngre publiken kan den säkert locka fram ett och annat skratt. Men se den för all del på video. Det finns ingen anledning att lägga dyra pengar på biobiljetter för att se denna film. Två svaga russin blir det kvar efter avdrag för delvis uselt hantverk.

© Andreas Hallgren
2002-03-26Originaltitel: Peter Pan: Return to Neverland
USA / Kanada / Australien, 2002
Regi: Robin Budd Donovan Cook

Genre: Animation, Fantasy
Svensk biopremiär: 2002-03-15
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |