The Numbers Station (2013)

Klaustrofobiskt raffel med Cusack

3 russin

Siffror. Att de kan betyda så mycket. Tidigt i filmen får vi lära oss att en människa i kremerat tillstånd rent naturtillgångsmässigt inte är värd mer än strax under fem dollar. Amerikanska, antar jag. Ungefär. Värdefullt vetande?

Synopsis: halvt utbränd fältagent på CIA skickas på ett så kallat lugnare och stillsammare uppdrag till den engelska landsbygden. Där ska han vakta en anläggning som egentligen inte finns, men sådana finns det ju ganska många av, i alla fall om man får tro filmindustrin. Ensamma skiftarbetande agenter agerar personliga livvakter åt sina respektive skyddsobjekt, noggrant utvalda kodningsexperter. Genom systemet i den omsorgsfullt inhägnade betongbunkern cirkulerar nämligen siffror. Koder. Skiffer som omvandlas till uppdrag för just sådana agenter som huvudpersonen brukar vara. Eller brukade.

Lugnt uppdrag. Om det hade fortsatt så skulle det inte ha blivit mycket till film. Inte samma sorts film i alla fall. Så det fortsätter inte så. De blir attackerade. Och måste kämpa för livet. Låter det som ett spännande uppslag? Tja, det är i alla fall en relativt komprimerad, effektiv och klaustrofobisk thriller mer än något annat. Agenten som har sett och upplevt lite för mycket, måste släppa på sin gard i samarbetet med den mer normalt socialt begåvade kodaren (spelad av svenska Malin Åkerman). Att den utbrände agenten spelas av John Cusack har väl sina poänger. Rollen har vissa relaterbara band till en del tidigare uppdrag han själv haft i karriären. Kanske främst yrkesmördarna i de mer satiriskt lagda filmerna ”Grosse Pointe Blank” och ”War, Inc”. Det här har inte samma komiska kvaliteter på långa vägar. ”The Numbers Station” är snarast invirad i en dyster atmosfär och doftande av en desillusionerad världsbild.

Intet nytt under solen. Och solen ser vi egentligen inte så mycket av. Det är antingen disig dagtid eller natt eller tar plats i en bunker där inget yttre ljus tränger in. Men spänningsnivån är fullt godkänd. Cusack är sällan eller aldrig dålig och Åkerman ger honom en match. Räkna med visst raffel om inte annat. Och åtminstone en röd telefon. Sådana höjer alltid stämningen, eller hur?

© Johan Lindahl
2017-03-04Originaltitel: The Numbers Station
Storbritannien/Belgien/USA, 2013
Regi: Kasper Barfoed
Med: John Cusack, Malin Åkerman, Liam Cunningham, Richard Brake, Bryan Dick, Finbar Lynch, Lucy Griffiths, Joey Ansah

Genre: Action, Thriller
Teman: Belägringar


Ingår i följande teman


Belägringar

     

Dela |