The Witch (2015)

Stilsäker, seriös skräck

4 russin

De är puritaner så nitiska att de väljer att lämna det närmaste de har en hemby efter den långa resan från England. På pappret blir William och hans familj fördrivna från den lilla plantagen i New England på grund av högmod och ej specificerade teologiska dispyter men han verkar välkomna beslutet.

Det är 1630-tal och antalet nybyggare i det som ska bli USA är lätt räknade. Inledningen där familjens vagn sakta skumpar iväg ut i det okända och grinden stängs bakom dem, sätter direkt känslan av att vara helt utlämnad till naturens nycker och Guds nåd.

Det sistnämnda blir det inte så mycket av. Efter idogt arbete har familjen en hel liten bondgård vid brynet till den hotfulla skogen, men företaget synes fördömt. Minsta barnet av fem försvinner tidigt. De skyller på vargen, men i en av de scener som kan ses som fantasier eller gissningar ges en ännu mer obehaglig förklaring.

Modern förlorar sig i böner. Pappan stretar på. Äldsta barnet, på väg att bli kvinna, tar ansvar men tappar humöret ibland. Tvillingarna stojar och slipper undan med allt och äldsta sonen Caleb tampas med tonårstankar som, liksom allt annat de gör och tänker, är bevis på människans förtappade natur. William uppfostrar dem i den mest utstuderat syndabesatta arten av fromhet, men älskar dem och pratar med dem. Han är ingen karikatyr.

Kanske finns det något därute som vill dem illa. Kanske finns det mitt ibland dem. Kanske handlar det bara om en familj som förtärs av misstankar och en form av tro som rensat bort allt vad glädje och livslust heter. Det går illa. På blott nittio minuter hinner det hända väldigt mycket hemskt, varav en del är "omöjligt". Från klassiska tecken på häxeri till konkret våld. Somligt är kusligt på Exorcisten-vis och berättat i samma anda av mänsklig tragik. Fotot är konsekvent fint och dystert. Naturen är ovälkomnande, skogen en oändlig labyrint av glesa trän. Som skräckfilm, om det är rätt ord, är den lite i samma anda som finska "Sauna" eller "Van Diemen's Land". Den har några verkligt läskiga scener men gör sig kommersiellt svår med dysterhet och en väldigt, väldigt allvarlig ton. Respekt för det.

Robert Eggers har baserat sin stilsäkra och genomarbetade regidebut på sägner, skrifter och domstolsprotokoll och valt att berätta allt som om det var lika sant som det kunde vara i människors ögon på denna plats, i denna tid. Regi och skådespeleri andas suggestivt drama snarare än slasher. Anya Taylor-Joy är ett fynd i den svåra rollen som Thomasine. Resultatet är fascinerande, förskräckande och väldigt imponerande. Men verkligen inte upplyftande.

© Anders Lindahl
2017-02-05

Originaltitel: The Witch
USA / Canada, 2015
Regi: Robert Eggers
Med: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw, Ellie Grainger, Lucas Dawson

Genre: Drama, Religion/filosofi, Skräck, Thriller     

Dela |