War Dogs (2016)

Om inte Nicolas Cage redan hade gjort det…

3 russin

Hjulen börjar snurra allt fortare. Hjärnan hänger med rent beslutsmässigt och rationellt. Men den moraliska ryggraden halkar efter. En vanlig variant på sedelärande historier. Eller sedel-ärande. De är unga, förslagna och ser chansen att göra stora pengar. Stora. Vad finns att förlora? I slutet av regnbågen väntar… Let’s find out, shall we?

David Packouz är ung och ambitiös, har en gravid flickvän och är trött på att massera medelålders män i Miami Beach för småslantar. Ett försök till försäljning av extra fina lakan till äldreboenden slår slint. Då dyker den driftige barndomskompisen Efraim Diveroli upp, återvänd från exilen i Kalifornien dit han en gång evakuerats av oklara orsaker. Återkomsten har också en aura av frågor kring sig.

Men Efraim vet saker. Som att USA:s militär, inbegripen i krigföring på flera fronter, behöver material. Vapen. Den stora kakan har de stora företagen lagt beslag på - personliga kopplingar till Bush-administrationen skadar inte. Främst handlar det om Irak och Afghanistan - kommer ni ihåg början av 2000-talet? Det här är tydligen baserat på en artikel från 2011 av Guy Lawson i tidskriften Rolling Stone om de två spolingarna som skakade affärsvärlden med sina snillrika manövrer. Innan… Ni får se. Inte läst artikeln? Det hade inte jag heller. Men den går nu att hitta i något slags återpublicerad form på tidningens hemsida under rubriken ”The Stoner Arms Dealers: How Two American Kids Became Big-Time Weapons Traders”. För den hugade.

Smulorna som blir över. Det är dem som Efraim tar sikte på. En last här och där av eldkraft och ammunition till någon gren av försvarsmakten. Bara man scannar av deras offentliga listor på behov. Och miljonerna börjar rulla in. De är bara mellanhänder. Inget kan gå fel. Förrän det gör det. Och en raskt arrangerad resa till Mellanöstern är av nöden tvungen. Lögnerna blir allt fler. Insatserna högre. Gråzonerna mörkare. Men livet har trots allt tagit en ny vändning. David är den som ser tveksamheterna. Han är egentligen emot kriget i Irak. Det är också Efraim - säger han. Problemet är att veta hur mycket man ska tro på honom. Det handlar om antihjältar som lever ut den amerikanska drömmen och göds av skattebetalarna i slutändan. Så får de span på den verkliga Guldgruvan. Storkovan. Vem kan motstå det?

Humorn är ofta härligt krass. Filmen är flyhänt framförd. Snett leende och med inte minst Jonah Hill i högform som den bufflige, talträngde fixaren Efraim. Matchad av en lugnare, mer nedtonad Miles Teller som David. ”Wolf of Wall Street”-vibbarna ekar dock allt högre. Så även ”Lord of War”, om någon kommer ihåg den. Nicolas Cage i en av sina bästa roller, i en på allvar tankeväckande och satirisk skröna om internationell vapenhandel utan skrupler. Däri ligger ”War Dogs” lilla problem; allt den gör bra - och det är ganska mycket - gjordes i princip ännu bättre i ”Lord of War”. De ständiga sarkasmerna, livspartnern som börjar ana vilka hemligheter mannen i hennes liv bär på och relationen som riskerar att rämna, de läckra bildlösningarna… Med mera.

”War Dogs” uppnår inte riktigt samma slagkraft. Den tävlar i en liga där även ”The Big Short” nyligen satt en standard som ofrånkomligen måste beaktas, till råga på allt annat. Men den levererar om inte annat en liten läxa om girighetens fällor, parat med nutidshistoria och de där eviga frågorna om prioriteringar i livet. På ett oftast fartfyllt och engagerande sätt.

© Johan Lindahl
2017-01-08


DVD / Blu-ray

Bakom kulisserna-materialet visar inslag från inspelningen med kommentarer från filmteam och aktörerna. I rask takt avhandlas inspelningsplatser, hur skådespelarna ser på sina rollfigurer med mera, ackompanjerat av glimtar från Marocko, Las Vegas och Kaliforniens ökenområden. Dessutom, den verklige David Packouz, i princip filmens narratör. Och flera synpunkter på hur det här osannolika scenariot uppstod. Samt en pedagogisk liten sång om ’Pentagon Pie’ med tecknade gnagare som förklarar upphandlingssystemet filmen skildrar.

The Art of the Deal, brother... Art of the Deal...

Originaltitel: War Dogs
USA, 2016
Regi: Todd Phillips
Med: Miles Teller, Jonah Hill, Ana de Armas, Kevin Pollak, Bradley Cooper, Patrick St. Esprit, Shaun Toub, JB Blanc, Gabriel Spahiu, Wallace Langham, Mosa Omari, Ali Chen

Genre: Drama, Komedi, Kriminalfilm
Hemmabio: 2016-12-15
Teman: 11:e september och därefter


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

     

Dela |