The Meddler (2015)

Menar så väl, men...

2 russin

Hon vill ju bara väl. Men det kan bli lite för mycket av det goda. Marnie (Susan Sarandon) är ganska nybliven änka. OK, det har gått en tid, men kanske inte tillräckligt för att hon ska hitta en egen riktning i livet. Hennes dotter Lori (Rose Byrne) befinner sig i sviterna av ett brustet förhållande. Mamma Marnie slutar aldrig att bekymra sig för dottern, som dock gärna skulle vilja ha lite mer distans mellan dem. Nu har visserligen båda flyttat från östkusten till USA:s soliga västkust. De finns i varandras närhet, umgås i samma kretsar och vad som krävs för lite mer frihet är helt enkelt att Lori åker tillbaka till östkusten på jobb i den TV-bransch varifrån hon får sin brödföda.

I och med detta tvingas modern att fokusera sina behov av att hjälpa andra, av vilka huvudsakliga skäl det nu må vara, på andra i sin närhet. Hon gör ju ingen skada i alla fall. Men gör hon alltid det som är bäst för andra - och för sig själv? Och hur ser ett sunt förhållande ut mellan föräldrar och deras vuxna barn? Det är frågor som den här filmen brottas med. Men den gör det ganska varsamt. Det här är inget överspelat melodrama med stora svulstiga förvecklingar. Mer subtilt och trevande. Småtrevligt ibland, lagom påfrestande och enerverande vid andra tillfällen. Välmenande men kanske lite långrandigt.

Jag gillar J. K. Simmons biroll som en frånskild pensionerad polis och föremål för Marnies intresse. Liksom Cecily Strong från ”Saturday Night Live” som en giftaslysten väninna till dottern. Och visst är Susan Sarandon i stort sett klippt och skuren för rollen som den socialt hyperaktiva matriarken. Här skymtas även en del småroliga, och välavvägda cameos och inhopp av skådespelare vi sett förr och andra som vi kanske inte sett på länge. Allt som allt är det ett litet stycke ’slice of life’ av en sort som det produceras ganska många av, men ofta försvinner i flödet. Och just den här kanske inte pockar så mycket på uppmärksamheten som den borde göra, även om den är svår att tycka illa om.

”The Meddler” är också regelbundet kryddad med nostalgiska musikval som uppenbarligen har någon emotionell bäring för huvudpersonerna och antagligen även för regissören, misstänker jag. Inget ont i det. Och inget ont eller illmarigt, jo kanske lite illmarigt, men absolut inget illvilligt finns att hämta i filmen. Förhoppningsvis får andra fler djupa insikter ifrån den också. Troligen tillhör jag inte den primära målgruppen, men kan ha en viss behållning ändå.

© Johan Lindahl
2017-01-08


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
Film © 2016 Sony Pictures Worldwide Acquisitions Inc. All Rights Reserved.
Sade du att du hade beställt sushi nu igen? Du vet hur det brukar sluta... Ja, mamma...

Film © 2016 Sony Pictures Worldwide Acquisitions Inc. All Rights Reserved.
På spaning. På stranden. Var annars? It's California, baby!

Originaltitel: The Meddler
USA, 2015
Regi: Lorene Scafaria
Med: Susan Sarandon, Rose Byrne, J. K. Simmons, Jerrod Carmichael, Cecily Strong, Lucy Punch, Michael McKean, Jason Ritter, Sarah Baker, Casey Wilson, Amy Landecker, Billy Magnussen, Megalyn Echikunwoke, Jo Jordan

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Hemmabio: 2016-11-14     

Dela |