Taken 2 (2012)

Mer men sämre av samma, liksom

2 russin

Välkommen till ännu ett par dramatiska dygn med familjen Mills. Den här gången ska den multibegåvade överlevnadsexperten Bryan återknyta närmare bekantskap med sin exfru som är i färd med att separera från sin nuvarande stenrike make. Vidare se till att dottern till slut lyckas med att skaffa sitt körkort och inte grottar ner sig med fel pojkvän. För sådana potentiella svärsöner måste ju kollas upp, oavsett hur oskyldiga de än kan verka.

Men allt det där är egentligen bisaker, för liksom tidigare finns hotbilder. Den här gången i Istanbul där familjen (om det nu är en familj) ska semestra några dagar. Tyvärr har även några hämndlystna anhöriga till första filmens traffickingliga hittat dit. Så. Here we go again… Ett nytt eldprov att överleva. Ett gäng albaner att avliva. Och dessutom det allmänt överskuggande syftet att avskräcka amerikaner från att korsa Atlanten och turista i det osäkra Europa med omnejd. Allt uttänkt och iscensatt av fransmän, som tidigare.

Inte helt ounderhållande, med en del snillrika scener och inslag som jag kanske inte har sett förut i den här utpräglat actionorienterade arten av film. I stort sett sägs ingenting som inte är en klyscha. Och hur har den här filmsviten egentligen gått hem på den albanska marknaden, kan man fråga sig? Finns det för övrigt en by som heter Tropoja och har den i så fall någon manlig befolkning kvar? Ytterligare en detalj: har USA verkligen en ambassad i Istanbul? Officiellt sett är det ju inte en huvudstad. Note to self: googla det.

Och ett tips till filmskurkar i fortsättningen: sluta med det där nybörjarmisstaget att lämna en fånge ensam i cellen, oavsett hur väl ni tänker er ha bundit upp honom eller henne. Särskilt om ni släpat med er halva släkten och flera av er verkar tämligen sysslolösa i väntans tider. Ni kan avvara någon för att ha lite koll på vad de egentligen har för sig i fångenskapen. Det finns något som heter skiftarbete om uppgiften verkar alltför betungande i längden.

© Johan Lindahl
2017-04-16Originaltitel: Taken 2
Frankrike, 2012
Regi: Olivier Megaton
Med: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Leland Orser, D.B. Sweeney, Jon Gries, Rade Serbedzija, Kevork Malikyan, Alain Figlarz

Genre: Action, Kriminalfilm, Thriller

Relaterat: Taken (2008)     

Dela |