Cop Car (2015)

Med barn i bilen kan inget gå fel...

3 russin

Snopp. Tuttar. Fjolla. Filmens första fraser i svensk översättning. Åh, dagens ungdom. Sådant sade vi aldrig på våran tid eller hur? Två uttråkade gossar i den dryga tioårsåldern bosatta någonstans i den amerikanska Mellanvästern eller Djupsödern (eller var det nu är) hittar en övergiven polisbil och bestämmer sig för en svängom. Låter det som en bra idé?

Till att börja med: ingen av dem kan köra bil, av naturliga skäl. Men de försöker ändå. Och anledningen till att polisbilen stod där så övergiven är inte heller direkt förtroendeingivande när vi väl får reda på den. Sheriffen tycks ha orent mjöl i påsen. Liksom en del okonventionell last i luckan. Exakt varför saker tilldrar sig som de gör är filmen lite ovillig att klargöra i detalj. Den är mer intresserad av att följa vad som händer under några händelserika timmar när pojkarna får sitt livs äventyr och en uppenbarligen korrupt lagens man råkar ut för sin värsta mardröm. Man kan möjligen av titeln förledas tro att det här är en actionfilm, men vi ser snarare en psykologisk thriller som blir mer intensiv ju närmare slutet vi kommer. Svart humor, hitchcockianska drag och en del osande obehag. Barn som sätter sig bakom ratten är ju en bra början i det avseendet. Barn som leker med skarpladdade skjutvapen är härmed bevisligen ytterligare ett steg i en berättarteknisk riktning som väldigt påtagligt väcker bekymmer för deras välbefinnande. Om vi inte redan visste det.

De hittills obekanta barnskådespelarna är överraskande övertygande. Kanske inte lika överraskande är Kevin Bacon som nästan alltid en klippa, den här gången som plågad polis med en akut kris att lösa och uppenbarligen flera hemligheter som han är mindre intresserad av att dela med någon. Inom parentes sagt är Bacon även producent för filmen och hans tillika skådespelande hustru Kyra Sedgwick har en mindre roll som rösten hos sheriffens sambandscentral utan att någonsin synas i bild. Sådant som man gör i ett äktenskap, eller hur?

© Johan Lindahl
2016-12-23


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

En bakomfilm med besök i polisbilarna som användes. Vissa inblickar i hur man regisserar barn så den här sammanhang. Överhuvudtaget så mycket nedslag i inspelningen med dess olika moment och inte mycket annat. Av intresse främst för, ja - vem egentligen? Kanske de som är intresserade av hur det kan gå till på en filminspelning under lågbudgeterade förhållanden.
Film © 2015 Cop Car, LLC. All Rights Reserved.
En vanlig dag på jobbet.

Film © 2015 Cop Car, LLC. All Rights Reserved.
Freeeeeeeeeeedooooooooommmmmm!!!

Originaltitel: Cop Car
USA, 2015
Regi: Jon Watts
Med: Kevin Bacon, James Freedson-Jackson, Hays Wellford, Camryn Manheim, Shea Whigham, Sean Hartley, Kyra Sedgwick, Loi Nguyen

Genre: Kriminalfilm, Thriller
Hemmabio: 2015-11-09     

Dela |