Ghostbusters (2016)

"There's a goat on the loose"

3 russin

Tjejer?! Som spökjägare i en remake på en av 80-talets mest älskade filmer?! PK-maffian har gått för långt, eller hur??!!

Jo, tydligen reagerade vissa så. Fast vem bryr sig? Hur är filmen egentligen?

Tja, en film som öppnar med Jared i "Silicon Valley" (Zach Woods) har mer eller mindre automatiskt vunnit första ronden hos mig. Som guide på en påstått hemsökt herrgård mitt i New York blir han först att märka att det är något märkligt i görningen. Något som till slut kommer kräva en hjälteinsats från ett gäng spökjägare i fula overaller.

Kristen Wiig har på sistone rört sig mer åt dramahållet men har givetvis sin strama komik intakt. Och spelar snarare än spexar egentligen en roll här med, nämligen den ambitiösa partikelfysikern Erin som har chans på fast anställning på prestigeuniversitet (ni vet, sån där 'tenure'). Bara inget går fel ... Något som kunde gå fel kunde till exempel vara att gammal parapsykologisk forskning som man inte längre vill förknippas med plötsligt blir synlig på nätet, genom den forna partnerns försorg.

Melissa McCarthy (synnerligen van vid att samarbeta med regisserande Paul Feig) är den forna partnern Abby, som fortfarande är besatt av att forska i det övernaturliga. När de väl möts igen under inledningsvis arga former är även Erin snart tillbaka i de gamla takterna. Givetvis har de snart en spökjägarfirma ihop, med en orubbligt munter tekniker som tredje partner. Kate McKinnon tillför en icke försumbar humor som det dock kan ta lite tid att gilla, i alla fall för mig.

När allt fler mystiska händelser inträffar i New York, till synes på grund av en märklig man med mindervärdeskomplex och mäktiga medel, skapas faktiskt en stämning liknande den i det omhuldade originalet. Cheesy effekter med färgat ljus och 80-talsslime hjälper till. Men det är kanske först när Chris Hemsworth söker jobb som receptionist som de första asgarven infinner sig. Är det fel? Han är skitrolig som metrosexuell bimbo i alla fall, exempelvis när han pratar om sin hund 'Mike Hat' ("His full name is Michael Hat"). Men de har snott ett skämt om glasögonbågar utan glas från en av mina tidiga filmer, ett komiskt skräckmästerverk vid namn "Trevliga och vid liv" ...

Anyway, den fjärde partnern är också deras första kund. Leslie Jones har inte världens bästa repliker att jobba med, men funkar. Vad gäller hennes faktiska insats har den helt överskuggats av en förbluffande och förskräckande hatkampanj från nättrollen, som hade svårt nog att acceptera tjejer i spökjägarrollerna. Lägg till rasismfaktorn så har du en twitterstorm som kan vara nog för att krossa hela ens tro på Internet. Men det är en annan historia.

Det är i stora drag en typisk modern remake, med en helt annan story. Full av bekanta cameos (eller riktiga småroller, som i Bill Murrays fall) och blinkningar mot originalet, men egentligen inte beroende av dessa små bonusar. Det Stora Skämtet på slutet är faktiskt rätt fyndigt. Det är, för att summera det viktigaste, en ganska rolig nyversion. Men en som inser sina begränsningar och inte lägger Murrays klassiska repliker i munnen på någon av sina skådisar. Så på gott och ont kommer du inte få höra någon säga

- You said crossing the streams was bad.

© Anders Lindahl
2016-12-11


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
© 2016 Columbia Pictures

Originaltitel: Ghostbusters
USA, 2016
Regi: Paul Feig
Med: Kristin Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth, Bill Murray, Charles Dance, m.fl

Genre: Komedi, Skräck
Svensk biopremiär: 2016-06-27
Hemmabio: 2016-12-05     

Dela |