Star Wars Rebels - säsong 2 (2015)

Lika hög äventyrskänsla som nördfaktor

4 russin

Om du saknar en serie som påminner om "Firefly" men kan ses i sällskap med barnen, som du för övrigt anser behöver fostras till Star Wars-fans men helst utan att Jar-Jar Binks gör sig påmind, så är svaret troligen "Star Wars Rebels", en animerad serie producerad av Lucasfilm Animation för Disney XD. Det kan väl ses som en fortsättning på långköraren "The Clone Wars", men med fokus på andra karaktärer. (Jag kommer i denna recension representera tittarkategorin Dom Som Knappt Sett "The Clone Wars", för att få den formaliteten överstökad direkt.)

Om du dessutom gillar avskalad animation gjord med stor kärlek till filmernas arkitektur och design, leta icke mer (i marknadsföringen pushar de hårt på att de inspirerats av Ralph McQuarries klassiska konceptillustrationer). Till de klassiska elementen hör också att stormtrupperna aldrig verkar träffa någon med sina blasters och att deras dräkter inte skyddar mot någonting.

Tiden är efter Republikens fall men före Lukes möte med Obi-wan Kenobi. Ezra är seriens motsvarighet till Luke, kombinerad med Disneys Aladdin, en rebellisk spoling utan mål och syfte, bosatt på planeten Lothal. Tills han stiftar bekantskap med ett gäng riktiga rebeller, alltså sådana som kämpar småskaligt men tappert mot Imperiet. Deras ledare är den allvarsamt coola Hera, men i gänget finns också en av galaxens få överlevande jediriddare, Kanan, som känner igen en potentiell lärling när han ser en. Chopper är den utåtagerande roboten som tillhandahåller smårolig comic relief. Sabine är av mandaloriansläkte (googla om du orkar) och kanske tuffast av dem alla. Det blir farliga uppdrag och personlig utveckling, äventyr i galaxen och ett evigt gnabbande mellan Ezra och Zeb, seriens utomjordiska motsvarighet till Firefly-Jayne.

Säsong ett hade charm och så mycket spänning målgruppen medger, och dessutom antagonister som ingav respekt. När säsong två börjar har de småskaligt kämpande rebellerna anslutit sig till ett större, mer organiserat och mer militäriskt gäng. Kanan är inte odelat förtjust över att behöva följa protokoll och rutiner men inser fördelarna. En ny, viktig bekantskap vid namn Ahsoka dök upp i slutet av första säsongen. Här visar hon oanade förmågor och relevans. Över huvud taget är många av de viktigaste figurerna på båda sidor konflikten kvinnliga, som den "inkvisitor" från imperiet som hjältarna ofta ställs mot. Hennes manliga kollega är inte hälften så respektingivande.

Det är en hel del fan service. Redan i första avsnittet träffar de ingen mindre än Darth Vader på Lothal, när de försöker frita en lokal politiker som vill lämna Imperiets garn. I en bekant list använder Vader en spårsändare på hjältarnas skepp för att hitta rebellflottan. Bland andra gamla bekanta syns tidigt Lando Calrissian medan det dröjer lite innan en ung men ansvarstyngd prinsessa vid namn Leia dyker upp.

Det är inte bara jakter och shootouts i rymden, ska väl understrykas. Ett ökenfiskafänge med en trio åldrade och avchippade kloner på en ödeplanet ger prov på kreativitet, liksom en påföljande katt och råtta-lek med Imperial walkers i en sandstorm. Övergivna byggen från republikens tid, som en gigantisk rymdstation, skapar stämning. Sympatiska lurifaxer i laglösa avkrokar är antingen potentiella allierade eller problem. Miljöerna är varierade. Mysigt!

Mer bakgrund om huvudpersonerna portioneras ut efter hand. Att de är minst lika intresserade av att förstärka de befintliga karaktärerna som att presentera nya är trevligt. I serien ges också bakgrund till hela sagan som väl måste betraktas som kanonisk. Om klonkrigen, till exempel. Det är dock inte helt lätt att hänga med alla gånger om man "bara" har sett filmerna. Det är många karaktärer som kretsar kring kärntruppen. Hade man sett hela nämnda "The Clone Wars" hade mycket nog känts tydligare, men det lilla jag sett saknade den charm och äventyrskänsla som präglar Rebels. Kanske har jag fel.

När Zeb och imperieagenten Kallus kraschar tillsammans på en isig måne blir det ett härligt klassiskt ögonblick av respekt och kanske förbrödring mellan fiender. Även Chopper finner i ett avsnitt förståelse hos någon på andra sidan, denna en hunsad och underskattad droid på ett imperieskepp. Vämjeliga spindelmonster förvandlar ett annat avsnitt till rena actionskräcken. Säsongsfinalen är synnerligen dramatisk och stilfullt berättad, med några anmärkningsvärda gästspel. Ganska tunga grejer, men inte totalt beckmörker.

En skön serie, helt enkelt. Och inte en Gungan så långt ögat når!

© Anders Lindahl
2016-11-16


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Nördfaktorn som präglar bygget är tydlig i de korta, ganska speedade filmer med produktionsteamet som producerats till varje avsnitt för Disney XD, och återfinns på DVD:n.
© 2016 & TM Lucasfilm Ltd.

© 2016 & TM Lucasfilm Ltd.

Originaltitel: Star Wars Rebels - Season 2
USA, 2015
Skapare/show runner: Dave Filoni

Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Sci-fi
Hemmabio: 2016-10-03
Teman: Star Wars


Ingår i följande teman


Star Wars

     

Dela |