The Nice Guys (2016)

"Marriage is buying a house for someone you hate"

4 russin

Shane Black är veteran som actionkomediförfattare, till bland annat 90-talsklassiken "Den siste scouten" och "Dödligt vapen"-filmerna, men agerar ibland också regissör, bland annat till "Iron Man 3". Här har han både skrivit och regisserat och satt en egensinnig prägel på ett bekant tema: de grälande men samarbetande karlarna som kommer något stort på spåren.

Holland är en försupen privatdetektiv, tillika ensamstående farsa till viljestark tonårsdotter. Han jobbar helst för äldre människor, vars bristande minne och koll kan ge öppningar till extra inkomster. Hans försök till uppfostran består huvudsakligen i att klandra Holly när hon säger "... and stuff" helt i onödan.

Jackson har ingen detektivlicens och hans uppdrag är av en ännu mer diskutabel art men han har något slags principer. Innan han bryter armen på Holland berättar han specifikt vilken skada han ska rapportera på akuten. Armbrytningen ingår i en varning om att sluta leta efter en försvunnen flicka. Givetvis kommer de snart samarbeta för att lösa ett vindlande och våldskantat mysterium i vars centrum Kim Basinger verkar finnas.

Återföreningen Basinger / Crowe och Los Angeles som spelplan kan lätt ge sken av en "L.A. Confidential 2", men det här är något ganska annorlunda. Med Ryan Gosling och Russell Crowe i komisk högform (och i Crowes fall ogenerat tjock form) hade det här blivit en utmärkt actionkomedi med 70-talstwist även utan Angoure Rice, men i rollen som Hollands dotter höjer hon den minst ett snäpp till, både komik- och värmemässigt.

Replikerna är torrt asroliga, ofta på helt irrelevanta teman, humorn grovkornig på ett avväpnande snarande än hysteriskt sätt. Det är understatat och over the top om vartannat. Det är sjukt underhållande och har ändå något slags hjärta. Bra grejer!

© Anders Lindahl
2016-11-10Originaltitel: The Nice Guys
USA, 2016
Regi: Shane Black
Med: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice, Margaret Qualley, Matt Bomer, Kim Basinger

Genre: Action, Komedi
Svensk biopremiär: 2016-06-08
Hemmabio: 2016-10-10     

Dela |