Seeking a Friend for the End of the World (2012)

En sista stilla flirt före smällen

3 russin

När ska man slå sig lös om inte när världens undergång står för dörren? Dodge är försäkringstjänsteman som gillar att ha ordning på saker. Men nu har hustrun precis lämnat honom, i samband med att allting ändå är på väg att komma till sitt definitiva slut. En asteroid är på väg att kollidera med jorden och allt hopp är i princip ute. Några veckor till är allt som återstår av existensen och civilisationen som vi känner den. Många passar på att göra det de aldrig förr har gjort, medan andra ställer till upplopp och åter andra fortsätter intala sig att allt ska fortsätta så normalt som möjligt.

Dodge kunde ha varit en av de sistnämnda, men någonting får honom att ta tag i det lilla som finns kvar av livet och försöka leta upp den ungdomskärlek han inte sett på flera år. I den processen lär han för första gången känna granntjejen Penny som på alla synliga sätt och vis är hans raka motsats. Och de ger sig ut på vägen. Roadmovie! Motsatser som dras till varandra! Ett mål i sikte som kanske inte är det mål som filmen ser som den verkliga poängen! Jojo, här har vi arketyper och filmtyper och en hel del inslag som kunde blivit klyschor, men som trots att de är det hanteras ganska trivsamt och tänkvärt. Inledningsvis finns här en del ganska småbitsk svart humor och iakttagelser av hur människor kan bete sig, ställda inför en synnerligen tillspetsad situation. Skådespelare som Connie Britton, komikern Patton Oswalt och ”CSI”-veteranen William Petersen passerar revy i mindre roller som ändå kan vara värda att minnas. Inte minst den sistnämnde som erbjuder det nyfunna radarparet såväl lift längs vägen som en del överraskningar.

Efterhand rör sig allt mer och mer mot en nedtonad dramaromans och en betraktelse över de här vanliga existentiella frågorna. Vad gör vi med vår tid egentligen? Är det så att vi aldrig kommer på vad som är viktigt för oss förrän alltför sent? Förbrödring och försoning. Förstämning och förnekelse. Känslan av att allt blir så mycket viktigare än förut och insikten om att man borde ha insett detta tidigare. Frågor som dessa (och temat i stort) har behandlats i många olika tappningar och tonlägen genom filmhistorien. Det här är ett helt acceptabelt bidrag, en liten indiepärla som har sina brister, svackor och svagare perioder men klarar sig bra på den kemi som vi ändå ser mellan Steve Carell och Keira Knightley. Samt en liten hund som de råkar få med sig på vägen.

Dessutom kan man få lära sig att något som kallas Harmageddon-paket faktiskt kan finnas på marknaden hos försäkringsbolagen. Och att riktiga preppers, alltså överlevare som bunkrar upp bakom förstärkta metallväggar, mängder av konserver och aldrig sinande optimism gällande sin egen överlevnadskapacitet, inte ger tappt ens inför en kommande asteroid. Samt givetvis att riktig musik ska avnjutas på LP och ingenting annat när världen är på väg att stå i brand.

Men kärnan i filmen är inte oväntat processen som uppstår mellan de övergivna skällarna och de synbara motsatserna Dodge och Penny. Bitterljuvt och ganska tankeväckande. Men Bruce Willis och Ben Affleck lämnade återbud. Vi kunde haft nytta av dem.

© Johan Lindahl
2016-11-18


Världen går under, men här är vi glada ändå...

Originaltitel: Seeking a Friend for the End of the World
USA, 2012
Regi: Lorene Scafaria
Med: Steve Carell, Keira Knightley, Connie Britton, Rob Corddry, Melanie Lynskey, Amy Schumer, Patton Oswalt, William Petersen, Derek Luke, Roger Aaron Brown, Martin Sheen

Genre: Äventyr, Drama, Komedi
Teman: Skådespelare regidebuterar


Ingår i följande teman


Skådespelare regidebuterar

     

Dela |