The 5th Wave (2016)

Livsbejakande men för mycket lånegods

2 russin

”Apokalypsens gosiga mörker”, var inte det titeln på en bok häromåret? Jodå, författad av Dagens Nyheter-journalisten Anders Bolling. Det finns ju något lustfyllt och livsbejakande i alla de här förutsägelserna om och fiktiva varianterna på alltings förfall som serverats genom åren. Undergångsvisioner. De kan vara så mysiga. Och bekräfta att vi lever. Ämnet i sig är attraktivt. Sedan kan konceptet utvecklas och inriktas mot specifika publiksegment - och just det här äventyret är kanske framför allt lanserat med tonåringar som målgrupp.

Med väl eller mindre väl valda lån från ett antal jämförbara filmer och andra former av berättelser ger sig ”The 5th Wave” glad i hågen iväg på ännu ett projekt i kategorin ’rädda vår planet från illvilliga intergalaktiska invadörer’. Låter det bekant? ”Independence Day”, ”Ender’s Game”, ”Starship Troopers”, ”Hunger Games”… Listan kan göras ännu längre. Och längre. Om det i sig kan glädja någon. Vad lägger nu den här filmen själv till? Främst en del ganska storslagna katastrofala scenerier som samtidigt är fragmentariskt återgivna och ibland osammanhängande återberättade. Det är stundtals helt enkelt lite allmänt rörigt. Som om idéerna vore för stora för den här filmens kostym. Och som om de ansvariga ger sig på ett allvarligare ämne än vad de klarar av. Våg efter våg av destruktiva fenomen drabbar jorden när någon form av utomjordingar närmar sig. Inte oväntat eller ovanligt centreras beskrivningen av motståndet och misären till någonstans i USA. Här ska det minsann inte ges tappt, men samtidigt syns glimtar av riskerna med en fascistisk organisation och en utveckling som gör att mänskligheten försvinner i människorna.

Inga dåliga uppslag. Men filmen förlitar sig alltför flitigt och väl synligt på lånegods från andra. Byggt på en roman av en Mr Rick Yancey ser det ut som den tänkta inledningen på en svit, likt just ”Hunger Games” eller något annat av de aktuella koncepten med ungdomar i fara i dystopiska miljöer. Frågan är hur väl det här paketet klarar sig i konkurrensen. Landar det i högen bland de mindre livskraftiga i en ofta strängt socialdarwinistisk bransch? Fortskrider de möjliga planerna på uppföljare? Allt verkar alltså inte riktigt hänga ihop och många trådar lämnas löst hängande. Medvetet eller inte?

Kanske lurar här en metafor om vuxenvärldens svek mot det uppväxande släktet. Intressanta tankegångar finns alltså, men i mindre portioner och inte tillfredsställande fullföljda. Liev Schreiber tillför pondus som en strikt militärofficer. Men filmen i stort känns ändå för tunn och i brist på egna ben att stå på.

© Johan Lindahl
2016-10-22


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

BluRay-utgåvan innehåller en del extramaterial. Kommentatorspår med regissören och huvudrollsinnehavaren Chloe Moretz. Samt en del intervjuer och inslag från inspelningen.
Film © 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved
I skogen kan de utomjordiska spionerna höra dig skrika. Så låt bli.

Film © 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved
Ännu ett förtroligt samtal i en avkopplande miljö, i en film full av sådana. Förtroliga samtal och avkopplande miljöer. Allt är under kontroll. Det finns ingen anledning till oro...

Originaltitel: The 5th Wave
USA, 2016
Regi: J Blakeson
Med: Chloë Grace Moretz, Ron Livingston, Zackary Arthur, Maria Bello, Liev Schreiber, Maggie Siff, Nick Robinson, Tony Revolori, Alex Roe, Maika Monroe, Nadji Jeter, Bailey Anne Borders

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi
Teman: Laglös värld efter katastrof


Ingår i följande teman


Laglös värld efter katastrof

     

Dela |