The Angry Birds Movie (2016)

Varför är fåglarna så arga?

3 russin

Han är ganska arg för att vara clown, fågeln Red, vilket gör honom till ett unikum på en ö bebodd av glada men inte flygkunniga fjäderfän. När han förstör kläckningen för en kundfamilj, så att den nyfödda präglas på honom och kallar honom "pappa", ställs han inför rätta inför hela staden. Straffet blir ilskehanteringsterapi, där han motvilligt blir bekant med några andra pippifåglar.

Frånsett att det var en av de första spelsuccéerna för mobiler och alla känner till det har Angry Birds ganska snåla förutsättningar att bli en bra film. Lösningen blir väl som vanligt att bara använda de mest basala egenskaperna ('det är fåglar, och de är arga!') som ursäkt att skriva något som faktiskt liknar en berättelse kring. Och sedan animera det. Det lilla spelet har att ge används alltså mest som referenssstoff. De olika spelfåglarnas enkla attribut spinns ut till faktiskt ganska roliga karaktärer, däribland en hyperaktiv snubbe baserad på 'den gula som åker snabbt när man petar på skärmen' och en trevlig men explosiv herre modellerad efter 'den som exploderar'.

Grisarna, för dessa är givetvis med i handlingen, hävdar att de kommer i fred, och roligt är det. Besökarna från en okänd ö gör succé hos alla utom den misstänksamme Red. Det är de som har med sig slangbellan och lär fåglarna 'flyga'. Fattar ni vitsen? Den är rätt skoj! Fast inte lika skoj som det storartade kisskämtet när Mäktiga Örnen presenteras, för övrigt den roligaste besvikelsen sedan Ben Kingsleys The Mandarin. Det är mer Dreamworks än Pixar, barntillåten humor som ofta de vuxna skrattar högre åt. Mikrohumor i form av sekundsnabba repliker såväl som slapstick.

Grundstoryn, som givetvis handlar om att grisarna stjäl äggen och fåglarna måste rädda dem (givetvis under den förr så utstötte Reds ledning), kan i fel ögon tolkas som en varning mot att lita på främlingar, kanske rentav flyktingar, men jag tvivlar starkt på att det är avsikten och om handlingen funkade för "V" så funkar den väl här?

Regissörerna är nykomlingar just på den posten men veteraner inom animation respektive scenografi och det är en felfritt proffsig produktion rent visuellt, inte lika grandios som vissa kioskvältare men med en konsekvent och lyckad look.

Summa summarum, Angry Birds-filmen är, som femåriga dottern sammanfattade det, "roligare än jag trodde".

© Anders Lindahl
2016-10-15


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
© 2016 Rovio Animation

© 2016 Rovio Animation

Originaltitel: The Angry Birds Movie
USA, 2016
Regi: Clay Kaytis Fergal Reilly

Genre: Animation, Barnfilm, Komedi
Svensk biopremiär: 2016-05-13
Hemmabio: 2016-09-26
Teman: Baserad på ett spel


Ingår i följande teman


Baserad på ett spel

     

Dela |