Eye in the Sky (2015)

Dödliga dilemman

4 russin

Ett beslut måste fattas. Helst fortare än kvickt. Och det är bokstavligen på liv och död. Men vem exakt ska fatta det? Många är inblandade i processen. Brittiska och amerikanska militärer utspridda på olika baser såväl i Europa som i USA. Målet är i Afrika. Det handlar om terrorister och jakten på dem. Drönare är inblandade. Etiska dilemman väntar.

Några misstänkta islamistiska terrorister tros husera i Nairobi, Kenya. I samarbete med kenyansk militär planeras ett tillslag för att fånga in de misstänkta. Men situationen förändras snabbt, vilket givetvis kan följas genom olika högteknologiska övervakningssystem. Och nu tillkommer plötsligt ett annat radikalt förslag på bordet. Hellfire. Här finns chansen att permanent göra sig av med några personer som skulle kunna ställa till med stor skada, inklusive en kvinnlig brittisk radikaliserad konvertit. Men vad säger lagen? Och hur resonerar de politiker som också följer dramat och har chansen att väga in, vare sig de är bekväma med det ansvaret eller inte? Juridiken och politiken är inte solklar, ej heller propagandavärdet. Bollen skickas runt mellan olika instanser där det finns olika läger; de som är tämligen säkra på det försvarbara i att slå till innan terroristerna gör det. Och de som ser den andra sidan av det moraliska myntet. Sedan tillkommer ytterligare en dimension, som gör beslutet ännu svårare.

Problemet är klassiskt, nästan. Och kan berättas på många olika sätt, men fortsätter att vara aktuellt. Hur ska man väga människoliv mot varandra? Och vem är det som framförallt får känna på konsekvenserna av misstag och även av det som kan ses som en framgång, men samtidigt innebär ett högt pris att betala? Filmen lyckas hålla spänningen vid liv och väga in flera olika vinklar under drygt en och en halv timme. Sensmoralen, vad den till slut säger, kan verka ambivalent - och antagligen är det meningen. ”Eye in the Sky” får sägas vara en av de filmer som tar upp ett tungt ämne och väljer att inte vika undan när det verkligen gäller. Även om en del i konstruktionen kan se just lite väl konstruerat ut, anpassat för att just framhäva de moraliska frågeställningarna så effektivt som möjligt.

Drönare i ledande roll på film är än så länge inte vardagsmat, även om dess existens och användningsområden i verkligheten blivit ett allt hetare debattämne. För något år sedan släpptes ”Good Kill” med Ethan Hawke som en på gränsen till psykiskt utbränd drönaroperatör placerad, om jag minns rätt, i öknen utanför Las Vegas. Så är även de av hans kollegor som verkligen är utförare i den här filmen. De som har det konkreta uppdraget att trycka på knappen om eller när flera andra instanser, såväl militära som politiska, har sagt sitt, sedan eventuellt ändrat sig - och ändrat sig igen.

Helen Mirren, den oförlikneliga, har en av de drivande rollerna som en ambitiös överste stationerad i Storbritannien. Hon står för den mest okomplicerade och övertygade slå till-sidan. Vi ser även Alan Rickman i en av hans sista roller. Liksom ”Breaking Bad”-Aaron Paul som den samvetsbrydde drönarpiloten, en ung kille som ställs inför en svårare utmaning än någonsin tidigare. Och som egentligen hamnat i det militära mest för att kunna betala av sina studieskulder. Barkhad Abdi som en fältagent i hetluften kan kännas igen som en av fartygskaparna i den verklighetsbaserade thrillern ”Captain Phillips” häromåret. Inte att förglömma, den mycket unga skådespelerskan (som efter vad jag kan utröna heter Aisha Takow) som Alia, flickan som säljer bröd i ett kvarter på väg att skakas om (och kanske helt utplånas) uppifrån. Och sydafrikanske regissören Gavin Hood har kanske gjort det bästa han visat upp sedan ”Utlämnad” för snart tio år sedan.

© Johan Lindahl
2016-10-29Originaltitel: Eye in the Sky
Storbritannien/Sydafrika, 2015
Regi: Gavin Hood
Med: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman, Phoebe Fox, Barkhad Abdi, Iain Glen, Kim Engelbrecht, Jeremy Northam, Meganne Young, Carl Beukes, Aisha Takow, Babou Ceesay, Monica Dolan, Lex King, Jessica Jones, Laila Robins

Genre: Drama, Krig, Thriller
Hemmabio: 2016-08-22
Teman: 11:e september och därefter


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

     

Dela |