Out of sight (1998)

Det saknas en riktig punch

4 russin

Elmore Leonards böcker har filmats förr, senast av Quentin Tarantino i "Jackie Brown". Det finns likheter här i stil och story, men "Out of Sight" är kortare och har mindre pretentioner - förleds man tro i varje fall. Soderbergh slog igenom med en strålande filmdebut, "sex,lögner och videoband". Sedan dess har han inte haft något riktigt flyt, åtminstone inte kommersiellt. "Out of Sight" har därmed fått en slags status som comeback för honom.

Det är nästan dokumentärt enkelt ibland, men med experimentella drag. Frysta bilder föregår hopp i tid och rum, de förflyttningar som Tarantino gjort till etablerad konstart på den breda vägen. Kanske ett steg vidare på den 70-talsdoftande retrovägen med inslag av relationsdrama, film noir och fokus på småskurkar. Den tillbakalutade hållningen kanske också är en reaktion mot storbolagens alltmer överlastade explosionsorgier. Det är sympatiskt, men trevande och oväntat okoncentrerat mellan de mest avväpnande avsnitten.

Clooney tar ett stort steg på vägen mot en filmkarriär, frigjord från Dr Ross i Cityakuten och Lopez följer upp "U-Turn" med en mer tilltalande karaktär. Hon kan bli 2000-talets första riktiga arvinge till varmblodiga talanger som Debra Winger, Madeline Stowe eller varför inte Pam Grier. Clooney är bankrånare med större samvete än förmögenhet, medan Lopez är snut med både plikt- och andra känslor. En udda kemi uppstår vid oväntat tillfälle när de hamnar i bakluckan på en bil tillsammans och börjar diskutera Faye Dunaways filmroller från 1970-talet. Michael Keaton gör ett oannonserat inhopp som Lopez pundige pojkvän.

Underfundigt mer än våldsamt, sensuellt utan särskilt mycket sex och en film som är svår att ogilla. Men det saknas en riktig punch.

© Johan Lindahl
2000-11-02

Originaltitel: Out of sight
USA, 1998
Regi: Steven Soderbergh
Med: George Clooney, Jennifer Lopez, Ving Rhames, Don Cheadle, Albert Brooks, Dennis Farina, Steve Zahn, Isaiah Washington, Nancy Allen, Luis Guzman

Genre: Kriminalfilm     

Dela |