The Night Of (2016)

En lång natts färd mot...vad?

4 russin

Någonting säger ju oss på ett tidigt stadium att han i själva verket inte har gjort det. Så får vi upprinnelsen till ett brutalt mord på en ung kvinna förklarat för oss. Han är bara lite dum, obetänksam och hamnar på fel plats vid absolut fel tillfälle. Han fattar några felbeslut och är sedan i knipa. Men hans handlingsmönster efter att ha insett detta måste ju för alla de andra omkring, inte minst poliserna, peka på att han i själva verket är skyldig som synden. Det ser verkligen inte bra ut att lämna en brottsplats på det sätt han gör och sedan bli ertappad några kvarter därifrån. Först inte alls som misstänkt för just det här dådet, men när han väl visar sig ha ett möjligt mordvapen i fickan är det ganska kört…

Unge Nasir eller ’Naz’ Khan (Riz Ahmed) har alltså ’lånat’ den taxibil hans far med några kompanjoner äger och använder för att driva sitt företag. Det leder efterhand till en brottsplats, sedan han fattat följe med en ung kvinna till en för honom i stort sett outforskad del av New York City, tagit diverse droger, lekt med knivar och haft intim samvaro, sedan somnat bort och hittat kvinnan död. Ja - är det precis vad som har hänt? Helt säkra kan vi inte vara och det är väl inte meningen heller. För serien ”The Night Of” vill berätta många saker samtidigt. En av dessa saker är förmodligen något om hur osäkert livet är och hur lite vi egentligen oftast vet. Liksom om hur beteendemönster, fördomar och rådande samhällssystem får folk att fatta sina slutsatser ändå.

Mordet uppmärksammas eftersom det inträffat i ett område för de mer välbemedlade och för att en medborgare av medelklass (eller kanske högre än så) drabbats. Sex, mord och dessutom en muslimsk misstänkt. Kan det bli mer lockande för allmänheten? Det kommer att handla om vem som ska försvara den misstänkte, hur åklageriet bedrivs och polisen utreder, liksom givetvis hur den misstänktes familj reagerar - och hur omgivningen reagerar på dem. Allt i den här kokande smältdegeln, metropolen som enligt envisa rykten aldrig sover. Där ingår också fängelsepopulationen och vi får följa konsekvenserna av att bli inlåst ihop med andra, till stor del våldsamma män. Vad krävs för att överleva där under pågående rättegång? Serien i sig pendlar mellan frågeställningar som vem som egentligen gjort vad, vem som är skyldig till det för handlingen centrala dådet och hur misstankarna kan riktas åt andra håll när nedgrävda hemligheter kommer upp till ytan. Den skildrar också samhälleliga reaktioner mot folkgrupper som anses härbärgera en hänsynslös kvinnomördare. Den visar hur familjer kan splittras och hur vänner och familjemedlemmar kan vända sig mot varandra.

Så vi får metodiken, hur försvarsadvokaterna (som här utgörs av ett lite oväntat team) arbetar. Vi får polisens perspektiv och åklagarens sätt att närma sig fallet. Vi ser privata problem av olika kaliber. Och inte minst lär vi känna en ung man som kanske inte är precis den vi tror att han är, som har sina okända sidor men mycket väl kan vara helt oskyldig till det han anklagas för - trots allt som talar emot honom.

© Johan Lindahl
2016-10-15

Credit: hbonordic.com
En mordmisstänkt och hans advokat. Eller före detta advokat. Eller advokatassistent. Sakernas tillstånd varierar en smula under resans gång i ”The Night Of”.

Credit: hbonordic.com
Två bekymrade föräldrar, av i sammanhanget lätt insedda skäl.

Credit: hbonordic.com
Ung, ambitiös advokat attraheras av det omtalade rättsfallet. Men hur stora är chanserna att kunna fria klienten?

Originaltitel: The Night Of
USA, 2016
Regi: Steven Zaillian
Skapare/show runner: Steven Zaillian Richard Price
Med: Riz Ahmed, Bill Camp, John Turturro, Jeannie Berlin, Poorna Jagannathan, Amara Karan, Michael Kenneth Williams, Peyman Moaadi, Paul Sparks, Sofia Black-D'Elia, Xavier Cadeau, Glenne Headly

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie
Hemmabio: 2016-10-31
Teman: Fängelsefilmer

Relaterat ur russinbloggen
2016-07-29: Storartad start för "The Night Of"


Ingår i följande teman


Fängelsefilmer

     

Dela |