God's Pocket (2014)

Eländes elände

3 russin

Om inte annat så är det well cast, kan man säga. Ett litet Dream Team av karaktärsskådisar har ställt sina tjänster till förfogande. Rollfigurerna huserar i dystra kvarter och förefaller ofta vara synnerligen desillusionerade människor, kanske definitionen av livströtta. Alternativt idiotiska. Och rent fientliga. Vi möter arbetare. Hobbykriminella. En bitter tidningskrönikör. Vi ser äktenskap som hålls ihop av - ja, vadå? Med andra ord, en munter samling spelevinkar. Folk hänger på baren och börjar bråka. Engångsligg och impotens. Någon dör under suspekta omständigheter och en begravning ska betalas. Ska sanningen fram eller inte? Eländes elände.

Det kan möjligtvis vara en insiktsfull bild av ett nedgånget område och en studie av recession i praktiken. Långsamt och eftertänksamt ska misären sjunka in, men väntan på någon förlösning blir nog lång. Det här låter kanske inte så lockande. Men filmen är trots allt välgjord och välspelad. Kanske inte så konkret välkomnande till att börja med. Men den här ’olyckan’ på en arbetsplats sätter saker i rörelse lite i taget. Underliggande spänningar kommer upp till ytan. Och trots allt finns här en del förbipasserande fladdrande missödeskomik mitt i allt. I det stora hela är det kanske främst en sedelärande liten story om hur saker blir värre och värre men där vissa lyckas hitta ljuspunkter i det gråa medan andra drabbas av ännu mer elände eller rentav ond bråd död.

I princip är det galghumorn som räddar filmen från att bli en förtärande orgie i olyckliga omständigheter. Philip Seymour Hoffman personifierar stämningen som en man berövad sina drömmar, men beredd att ta kaos och katastrofer med fattning och kanske kunna bryta sig ur mönstret. Christina Hendricks har förenklat uttryckt rollen som lokal fattigmans-femme fatale och motvillig fru till just Hoffman. Och som sagt, i princip över hela banan är det rejäla rollprestationer av solida skådespelare.

Det tar sin tid, men filmen vinner ändå över mig på sin sida till slut. Även om det inte är en upplevelse som jag helhjärtat kan rekommendera till alla och envar.

© Johan Lindahl
2017-03-04


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
Film © 2013 BY POCKETS PICTURES. All Rights Reserved.
Serious film. Serious people. Mostly.

Film © 2013 BY POCKETS PICTURES. All Rights Reserved.
Två män och en kista. Kan det bli kuligare?

Originaltitel: God's Pocket
USA, 2014
Regi: John Slattery
Med: Philip Seymour Hoffman, Christina Hendricks, John Turturro, Eddie Marsan, Caleb Landry Jones, Jack O'Connell, Bill Buell, Molly Price, Domenick Lombardozzi, Glenn Fleshler, Richard Jenkins, Joyce Van Patten, Sophia Takal, Peter Gerety, Lenny Venito

Genre: Drama, Kriminalfilm
Hemmabio: 2015-05-11
Teman: Skådespelare regidebuterar


Ingår i följande teman


Skådespelare regidebuterar

     

Dela |