Kung Fu Panda 3 (2016)

Alla kung fu-slåss igen

3 russin

Första filmen var överraskande bra. Tvåan var också helt okej, vill jag minnas. Ganska våldsamma men inte otrevliga. De stannade inte vid konceptet "tjock och harmlös panda lär sig klassisk kung fu" utan uppvisade sann kärlek till genren med vissa lite mer värdiga inslag. Lyckas trean hålla stilen? Jo, det tycker jag allt. Men man kunde ha förväntat sig ännu mer.

I en mäktig start visar sig sköldpaddemästaren Oogway leva i andevärlden, en vacker plats där han trivs som fisken. Kai, en ond och odödlig kämpe, söker upp honom där, tar hans chi och ger sig av till de dödligas värld, närmare bestämt den fabulösa version av gamla Kina där den slåsskunnige pandan Po njuter av sitt liv som Drakkrigare tillsammans med de fem stilarna/djuren. Se de första två filmerna om den förra meningen kändes helt obegriplig.

Mästare Shifu har just beslutat dra sig tillbaka och lämna jobbet som lärare åt Po. Det börjar inte bra. Samtidigt kommer en ny panda till stan, trots att Po troddes vara den ende i sitt slag. Nykomlingen letar efter sin son. Det tar dem ett tag att lägga ett och ett samman, men till slut ser de det uppenbara släktbandet. Pappa ett, gåsen, är förstås svartsjuk och misstänksam men hittar tids nog en klok attityd till omvälvningen.

Det är snyggt och kul, på typiskt Dreamworks Animation-vis. Det är gott om koncisa och klokt låtande repliker. Det fajtas i blixtrande fart med förbiblixtrande gags. Det är som det ska vara. Chi är huvudtemat, om än ytligt behandlat. Kai vill förstås använda denna kraft för att släcka sin törst efter styrka och makt. Tillsammans med sina två pappor gör Po den mödosamma färden till en hemlig pandaby där han ska lära sig allt om detta begrepp, för att förhoppningsvis kunna besegra Kai. Bland en hop frossande, glada pandor verkar han hitta sitt perfekta hem. Men faran nalkas medan han lär sig att rulla nerför backar och äta ordentligt.

Det är en skön, om än inte mästerlig, film. Ståtlig och rörande är den också ibland. Och inte alltför belastad av anakroniska skämt. Att det prompt måste bli en sån där "vi kan klara det om vi samarbetar på vårt alldeles egna sätt"-scen kan jag tåla om den är såhär pigg. Del tre saknar manusmässig wowfaktor men är en sympatisk och upplyftande tredje del. Gott så.

© Anders Lindahl
2016-07-24

© Dreamworks Animation

Originaltitel: Kung Fu Panda 3
USA, 2016
Regi: Alessandro Carloni Jennifer Yuh

Genre: Animation, Äventyr
Svensk biopremiär: 2016-03-18
Hemmabio: 2016-07-18

Relaterat: Kung Fu Panda (2008)     

Dela |