Zootropolis (2016)

Talande djur! Vad ska Disney hitta på härnäst?

4 russin

Efter Pixars film om dinosaurier som sår och skördar kommer moderföretaget med konceptet 'talande däggdjur som byggt sin egen stad'. I en parallell verklighet har djuren, utan en människa i sikte, uppfunnit både smarttelefonen och bilen.

Till den myllrande metropolen Zootropolis (Zootopia i engelska versionen) anländer den ambitiösa och smarta Judy Hopps med huvudet fullt av naiva drömmar, inte så lite som Rodney i "Robotar". Hon ska bli den första kaninpolisen, minsann! Döm om hennes bevikelse när första uppdraget blir som lapplisa, trots att det finns viktiga fall att lösa: som att någon därute kidnappar rovdjur. Till saken hör att köttätare och deras forna byten numera lever i fred sida vid sida. Frågan är hur mycket som krävs för att gammal misstro ska återuppväckas ...

Hon snubblar på en världsvan och pragmatisk lurendrejarräv som på klassiskt manér först blir hennes motvillige medhjälpare och tids nog vän. Kan de kanske lösa fallet som gäckat kårens bästa? Och finns det de som inte vill att de hittar svaren?

Det är ett tacksamt upplägg att skicka en omaka duo runt i en stad med vilt skiftande miljöer och väder och invånare i alla storlekar. Det är smart och roligt gjort och så där snyggt som man kan vänta sig. De missar förstås få möjligheter till gags baserade på djurens egenheter. Sengångare är till exempel väldigt långsamma av sig. Så oerhört långsamma att dessa skämt faktiskt är riktigt kul.

Och det är också, som i alla moderna Disneyfilmer, bitvis allvarligt. Vid vad som kunde varit det lyckliga slutet i en något kortare film tar det istället en ganska tung och högaktuell vändning. Det handlar om fördomar och vad rädsla kan göra med folk (och djur). Det är inte subtilt men det är relevant. Och givetvis leder det slutligen till en underhållande och tillfredsställande final.

Frågar du mig känns inte "Zootropolis" lika kreativ och rörande som exempelvis "Röjar-Ralf", en film med många gemensamma nämnare, och regissör Byron Howard lyckas inte heller toppa sitt mästerverk "Trassel". Det gör inget. Alla Disneys filmer sedan beslutet att bara datoranimera har nämligen varit väldigt bra (förutom "Flygplan"-filmerna förstås) och "Zootropolis" är inget undantag.


FOTNOT
Idel kändisröster, förstås, vars mimik och drag stått som inspiration för de animerade karaktärerna. Idris Elba är faktiskt nästan igenkännlig som polischef tillika buffel, även med svensk dubbning.

© Anders Lindahl
2016-07-09

© Disney

© Disney

Originaltitel: Zootopia
USA, 2016
Regi: Byron Howard

Genre: Animation
Svensk biopremiär: 2016-02-24
Hemmabio: 2016-07-11
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |