The Legend of Barney Thomson (2015)

Rätt kul med Robert Carlyle

3 russin

Och Kafka hade inte så roligt han heller. Eländes elände. Barberaren Barney är en sådan där kramgo kille som får höra rakt ut av kolleger och bekanta att ’vilken tom existens du har’. Kul. I någon gudsförgäten del av Glasgow förtjänar han brödfödan i en glåmig salong där glamouren lyser i sin frånvaro. Den lyser över huvudtaget med just sin frånvaro i filmen överhuvudtaget. Det här är närmast parodi på arbetarklassmisärskildring med diskbänken och allt.

Ja, det är en svart komedi vi talar om. Av den där typen som britterna ofta är ganska bra på. Understatement. Det här är knappast en ny klassiker i genren, men underhållande. Om man är på rätt låg våglängd alltså. Härligt breda skotska accenter. Allmänt deprimerande omgivningar. En seriemördare går lös, men polisen är tämligen tomhänt på tips och tankar om vad de ska ta sig till. Och buttre Barney, han är på väg att få sparken från det enda han egentligen har. Det där jobbet. Men en olycka händer så lätt och han måste fatta livsviktiga beslut, fort.

Han kan inte klaga på spänningen i alla fall. Livet antar helt nya dimensioner. Mamman (spelad av Emma Thompson) är av den robustare, ständigt sarkastiska sorten och mer oförutsägbar än vad man kan förledas tro. Robert Carlyle själv som setts i ett antal filmer genom åren, dubbelarbetar som regissör och huvudrollsinnehavare och lyckas i stort sett gå i land med sina intentioner, såsom jag kan urskilja dem. Det blir kanske lite mer crazykorkat i slutet än vad det behöver vara. Men pretentionerna är nog inte högre än att klämma fram en kolsvart komedi om hur felsteg frodas och leder till något som ändå lyser upp tillvaron i någon mån.

Sensmoral? Moral är överhuvudtaget inte det mest framträdande draget i intrigen. Drastisk situationskomik prioriteras. Liksom en allmänt utspridd brist på gott omdöme. Vilket även sträcker sig till ordningsmakten som ska utreda den pågående brottsvågen. Frågan är vem som till slut kommer att ha mest av den ytterst medelmåttiga intelligens som krävs för att gå vinnande ur gärdsgårdsserien av hjärnornas krig. Där ligger ett visst mått av spänning mitt i skratten - än en gång, för dem som är på samma våglängd som Carlyle & Co.

© Johan Lindahl
2016-07-05

Film © 2015 BRIDGETON BARBER FILMS INC. and LM BARNEY THOMSON LTD.
Munter man, mörka gator.

Film © 2015 BRIDGETON BARBER FILMS INC. and LM BARNEY THOMSON LTD.
Lagens långa arm. Odiskutabelt kompetenta representanter.

Originaltitel: The Legend of Barney Thomson
Kanada/Storbritannien/USA, 2015
Regi: Robert Carlyle
Med: Robert Carlyle, Emma Thompson, Ray Winstone, Ashley Jensen, James Cosmo, Tom Courtenay, Martin Compston, Kevin Guthrie, Brian Pettifer, Stephen McCole

Genre: Komedi, Kriminalfilm
Hemmabio: 2016-05-02     

Dela |