Money Monster (2016)

Lagom i alla avseenden?

3 russin

För några år sedan kunde följare av ”The Daily Show” på Comedy Central se den satiriskt orienterade värden Jon Stewart grilla en TV-kollega vid namn Jim Cramer. Cramer sysslade med någon form av underhållande (men kanske inte alltid superseriös) finansrådgivning i sin egen show ”Mad Money”. En kontinuerlig ordbatalj mellan dem under en tid slutade med en intervju där Cramer blev aningen, bildligt talat, avklädd i sändning. Ärligt talat, jag hade aldrig hört talas om honom innan dess. Men den här TV-kulturen känns också betydligt mer amerikansk än svensk.

Än så länge i alla fall. Och möjligen är den fiktiva show som George Clooneys rollfigur Lee Gates presenterar i filmen ”Money Monster” inspirerad av ovanstående. Men Gates råkar ännu värre ut. Tagen som gisslan mitt i sändningen av en missnöjd investerare. Eller, ordet investerare kanske ger fel associationer. Det handlar om en rätt vanlig kille, en knegare som blivit av med sina besparingar efter ett kraftigt kursfall och försvunna miljoner från ett stort företag som programvärden utmålat som en säker investering. Med puffran i hand och en väst packad med sprängdeg intar den ovälkomna besökaren studion. Nu blir det programledaren som får bära västen och försöka prata sig ur situationen, med stöd av sin producent Patty (Julia Roberts).

Under tiden försöker TV-teamet lura ut vad som egentligen hänt med de försvunna miljonerna. Handlar det bara om ett glapp i programvaran som använts - vilket det berörda bolaget envist hävdar? Studiofolket hålls på helspänn av ett hotande sprängdåd medan medborgare runtom i staden följer dramat i direktsändning. Polisen blir naturligtvis inkopplad. Och det aktuella företaget försöker ta reda på var deras VD egentligen tagit vägen.

Upplägget är mer konventionellt än, säg, ”The Big Short”. Men de senaste årens finansskandaler finns naturligtvis i bakhuvudet hos många av oss. Som debattskapare eller effektiv indignationsväckare är ”Money Monster” knappast det mest slagkraftiga som setts. Som en modern storstadsthriller med lätt komiska inslag och hyfsat hög puls fungerar det ganska tillfredsställande. Jodie Foster har regisserat och håller sig konsekvent bakom kameran. Nej, jag tror inte ens jag såg henne skymta förbi i någon cameo.

Ambitionen verkar framför allt ha varit att göra en film utan döda punkter; en film som spelar på vår förförståelse av att ständigt vara utsatta för andras möjliga eller troliga bluffar. Samt att sätta Clooney och Roberts i paradroller som passar deras etablerade on-screen-personligheter. Nerven finns där. Och så en känsla av något bekant som gör att man förväntar sig en viss händelseutveckling och en viss typ av slut. Det finns dock tillräckligt med små fina vändningar och överraskningar för att inte ska bli helt förutsägbart hela vägen.

Låt oss enkelt säga att det är en film som, om du tror att du kommer att gilla den utifrån de här förutsättningarna, så kommer du antagligen att gilla den tillräckligt mycket. Men den - ursäkta - spränger sig inte utanför de generella genregränserna på något direkt chockerande sätt. Här skymtas något lite osäkert kring vilket tonläge Foster egentligen velat hålla. Hur trygga ska vi känna oss, hur mycket ska vara en lättare satir över samhället och hur mycket ska vi verkligen känna med de inblandade? Men i stort så lyser rutinen igenom. Hos regissör, hos de ledande rollinnehavarna och hantverket i övrigt.

Jag får en känsla av att man har sneglat åt ganska många genrefilmer som ”En satans eftermiddag” med Al Pacino, liksom gisslandramer i stort; varför inte ”Inside Man” den där Foster själv hade en biroll? Kanske även ”Michael Clayton” där Clooney hade huvudrollen för några år sedan. Med flera. Så mycket ren och skär originalitet hittas inte här. Men det är lagom smart. Lagom spännande. Och jag menar inte det på något nedlåtande sätt. Det funkar. Det duger. Det svänger faktiskt en smula också. Och det är inte det sämsta.

© Johan Lindahl
2016-07-03Originaltitel: Money Monster
USA, 2016
Regi: Jodie Foster
Med: George Clooney, Julia Roberts, Jack O'Connell, Dominic West, Caitriona Balfe, Giancarlo Esposito, Christopher Denham, Lenny Venito, Dennis Boutsikaris, Condola Rashad, Emily Meade, Aaron Yoo

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2016-06-03
Hemmabio: 2016-11-07     

Dela |