Act of Valor (2012)

Bitvis prydlig propaganda

2 russin

Många krigsfilmer, inte minst amerikanska, antar ofta formen av ett slags propaganda. Alla gör det inte lika öppet och ogenerat som ”Act of Valor”. Bara titeln säger en del. Och jag kan tänka mig att filmen fungerar som ren pornografi för många militärentusiaster. Man kan höra utropen ”äntligen en film som på ett trovärdigt sätt skildrar elitförbandens sätt att arbeta”. Och som action, som skildring av själva aktiviteten, tillslagen och brandutryckningarna från ett gäng superelitsoldater så är det fartfyllt och på sitt sätt övertygande.

Det här gänget gör en liten världsturné i jakten på terrorister. Mer komplicerat än så blir det inte. Härdade helyllegrabbar gör allt de kan för sitt land och är beredda att offra livet för det. Bortre Asien, Centralamerika, mexikanska gränsen mot USA… Just det, jag ska inte glömma bort Afrikas horn heller. Och de som ska oskadliggöras är en illuster samling östeuropéer, jihadistiska terrorister från Mellanöstern eller Kaukasusområdet, i samarbete med latinamerikanska karteller. Som jag sa, nyanser eller variationsrikedom när det gäller idéer är inte den här filmens uppdrag.

När supersoldaterna ska göras lite mer mänskliga och personliga och agera på något annat sätt än ute på slagfälten - då uppstår mer omedelbara problem. Skådespelarinsatserna är, låt oss säga, aningen svajiga, eller direkt lama. Så många bekanta nunor möter vi inte i den här filmen, förutom ett och annat som kan tyckas ha skymtat förbi i någon birollsinsats tidigare. Däremot vill jag minnas att det gjordes en poäng av att några av elitsoldaterna i filmen är sådana även i verkligheten. Sant är att flera av dem i skådespelarlistan inte anges med något annat än sitt förnamn. Och när de väl gör det de borde vara bäst på så möter vi en hel kader av ritualer, kodord, kommandon och förkortningar som de inte bryr sig om att klargöra för oss närmare. Det viktiga är att de vet och förstår vad de måste göra. Inte att vi gör det.

Som sagt, det är en form av propaganda och värvningsrulle. Men bitvis en relativt snyggt och prydligt packad sådan med en del scener som faktiskt höjer pulsen. Att det är en av de där produktionerna som inte stötte på patrull när de sökte praktisk hjälp av amerikanska armén vid inspelningen, tar jag för givet.

© Johan Lindahl
2016-07-19Originaltitel: Act of Valor
USA, 2012
Regi: Mike McCoy Scott Waugh
Med: Rorke Denver, Roselyn Sanchez, Jason Cottle, Alex Veadov, Nestor Serrano, Ailsa Marshall, Gonzalo Menendez, Dave, Sonny, Weimy, Ray, Ajay

Genre: Action, Äventyr, Krig     

Dela |